6 lucruri pe care nu le ştiai despre Nicolae Ceauşescu

Ultima actualizare:

    Nicolae Ceauşescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918Foto: Click!
Nicolae Ceauşescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918Foto: Click!

Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit pe marţi (26 ianuarie) 98 de ani. Obsedat de propria imagine, el a avut grijă ca anumite detalii legate de viaţa sa privată să nu se afle. Aşa se face că multe lucruri despre fostul lider comunist au ieşit la iveală de abia după moartea acestuia. Iată lucruri mai puţin ştiute despre Nicolae Ceauşescu.

1. A fost arestat de cinci ori şi a făcut şapte ani de închisoare înainte de a împlini 26 de ani 

La 15 ani, Ceauşesscu a fost arestat pentru prima oară, pentru agitaţie comunistă în timpul unei greve. A mai fost arestat de alte trei ori şi a devenit cunoscut drept un "agitator comunist periculos", conform zf.ro. A fost condamnat la închisoare în 1936, unde a stat până în 1938. La doar doi ani după, în 1940, a fost condamnat din nou la închisoare. 

2. A refuzat să intervină în Cehoslovacia, lucru care i-a adus simpatia liderilor vestici

Ceauşesc a refuzat să participe la intervenţia trupelor Pactului de la Varşovia în Cehoslovacia, în 1968. Ba chiar, el a condamnat public acest act, iar gestul său i-a atras simpatia liderilor vestici. Astfel, România a primit vizite odiciale din partea lui Richard Nixon, lui Charles de Gaulle şi a lui Margaret Thatcher. Faptul că a fost susţinut de aceştia l-a făcut pe Ceauşescu să se considere şi mai important şi să se numească "Geniul din Carpaţi". 

3. A primit o telegramă de la Salvador Dali

La desemnarea sa ca preşedinte al României, Ceauşescu a primit sceptrul prezidenţial, un simbol regal, nepotrivit pentru un lider comunist. Imaginea a făcut înconjurul lumii, iar artistul Salvador Dali i-a trimit lui Ceauşescu o telegramă în care a satirizat momentul. Liderul român nu a înţeles însă ironia şi a fost foarte mândru de scrisoare, cerând ca mesajul să fie publicat integral în presa românească. 

4. Întâlnirea cu Regina Elisabeta a II-a nu a decurs chiar cum a fost prezentată în presă

În 1978, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost invitaţi în Marea Britanie pentru o întâlnire cu Regina Elisabeta a II-a. Evenimentul a fost unul plin de fast, Ceauşescu a mers alături de Regină în trăsura acesteia, fiind singurul român care a avut această onoare. Presa românească, dar şi cea britanică, au avut numai cuvinte de laudă la adresa întâlnirii, dar adevărul este, se pare, puţin diferit. În cartea "Our Queen", a lui Robert Hardman, se spune că Regina le-ar fi povestit unor prieteni că i-a chemat la Palatul Buckingham pe soţii Ceauşescu din interese economice şi că cei doi îî erau antipatici. Mai mult, ea a preferat să îi evite şi să se ascundă în tufişuri pentru a nu vorbi cu ei când aceştia s-au plimbat prin grădina palatului. 

5. Era pasionat de filme americane

Ceauşescu şi-a descoperit pasiunea pentru cinematografie la 35 de ani, iar peliculele americane poliţiste erau preferatele lui. Liderul s-a declarat fan al seriei Kojak (1973 - 1978), iar toate reşedinţele sale aveau sali de proiecţii. 

6. A fost singur lider socialist membru al Băncii Mondiale

Ceauşescu a fost recunoscut pentru politica externă puternică. El a fost singurul lider comuniste care stabilit relaţii diplomatice cu Republica Federală Germania (1967) şi nu a rupt legăturilor cu Israelul după Războiul celor Şase zile (1967). În plus, Ceauşescu a fost singurul şef de stat din lagărul comunist membru al Băncii Mondiale şi al FMI. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net