50 de medici din România, acuzaţi că foloseau pacienții drept cobai

Ultima actualizare:

    Mascaţii au descins, ieri dimineaţă, la Secţia  de Psihiatrie a Spitalului  Judeţean Arad, de unde au şi  ridicat-o pe Delia Podea
Mascaţii au descins, ieri dimineaţă, la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad, de unde au şi ridicat-o pe Delia Podea

Un nou scandal zguduie lumea medicală din România. Cabinetele a 50 de medici din Bucureşti şi patru judeţe au fost luate cu asalt marți (31 mai)( de mascaţi. Medicii sunt acuzaţi că au falsificat studiile unor medicamente destinate bolnavilor psihic, astfel încât acestea să poată intra pe piaţă.

După scandalul dezinfectanţilor diluaţi, un alt caz făcut public marți de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată câte nereguli sunt în sistemul de sănătate românesc. 26 de percheziţii au fost făcute marți la unităţi sanitare din Bucureşti şi judeţele Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, 50 de medici fiind vizaţi. Potrivit procurorilor, coordonatorul acestora este un reputat medic psihiatru din Arad, prof. univ. Delia Podea, care a şi fost ridicat marți şi dus la audieri.

simeon stalpnicul png

Totul porneşte de la producătorii unor medicamente destinate bolnavilor psihic, care aveau nevoie de studii pentru a le implementa pe piaţa internă înainte de a primi aprobarea. Procurorii spun că studiile în România pentru aceste medicamente ar fi fost falsificate de cei 50 de medici, coordonaţi de Delia Podea, „fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei”. Culmea e că Delia Podea a solicitat şi a primit bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secţiei de Psihiatrie Arad, în vederea întocmirii unor dosare de pensionare. Medicul condiţiona internarea fictivă de participarea la studii clinice pe care acesta le conducea. „În realitate, persoanele nu suferă de afecţiuni psihice, însă în schimbul banilor oferiţi medicului, acesta îi înregistra în evidenţele spitalului, figurând fictiv atât cu internare, cât şi cu tratament. Majoritatea pacienţilor nu rămâneau în spital şi nici nu urmau tratamentul”, susţin procurorii. Surse din cadrul anchetei spun că pentru un astfel de studiu medicii primeau chiar şi 120.000 €.

Procurorii mai arată că studiile erau efectuate fără consimţământul subiecţilor, „fiind consemnate aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia”. Pentru a asigura numărul de pacienţi prevăzut în protocoale, psihiatrul includea în studii şi pacienţi care nu suferă de afecţiunea pentru care era testat medicamentul. În documente mai erau consemnate date false legate de efectuarea de teste ce confirmau eficacitatea tratamentului experimental, chiar şi în situaţia deteriorării grave a stării de sănătate a subiecţilor ca urmare a administrării medicamentelor din studiu.

77 de oncologi, urmăriţi penal pentru luare de mită 

simeon stalpnicul png

DNA a anunţat luni că, din februarie, sunt urmăriţi penal 77 de medici de la Institutul Oncologic din Bucureşti şi de la secţii de oncologie de la alte spitale din Capitală şi alte oraşe, acuzaţi că, în 2012, sub pretextul participării la un congres internaţional, au beneficiat de o vacanţă în India. Aceasta le-a fost plătită de o companie distribuitoare de medicamente, pentru ca, ulterior, doctorii să promoveze anumite produse.

image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net