5 stiluri de comportament în preajma Crăciunului Te regăsești?

Ultima actualizare:

    În preajma Sărbătorilor, oamenii se schimbă
În preajma Sărbătorilor, oamenii se schimbă

Odată cu apropierea Sărbătorilor, ni se modifică și comportamentul, au observat psihologii, care spun că, în funcție de aceste modificări, se pot determina mai multe detalii despre personalitatea oamenilor. Mai mult, aceste tipologii sunt nuanţate prin prezenţa unor obiceiuri care aduc la suprafaţă nevoile şi interesele personale.

Așadar, psihologul Lenke Iuhoş afirmă că, în preajma Sărbătorilor, se identifică 5 tipuri comportamentale, precum: stilul tradiţional, atitudinea raţională, hedonistul, stilul eclectic şi stilul dezinteresat.

Stilul tradiţional

Este, în fapt, cel mai cunoscut şi răspândit tip de a sărbători Crăciunul, adoptat de oamenii care trăiesc sărbătorile ca la carte, aşa cum au fost educaţi de părinţi, care la rândul lor au fost educaţi de bunici şi aşa mai departe. „Conform acestui stil, obligatoriu nu lipsesc pomul mare de Crăciun, nu lipeşte maldărul mare de cadouri, lumânările parfumate, colindele, zumzetul oamenilor din jur, o pregătire continuă pentru a întâmpina cu brio fiecare detaliu a sărbătorilor. Pentru omul tradițional, această sărbătoare este esența compasiunii și a luxului. Pe  acest tip se bazează reclamele, mall-urile, târguri de Crăciun. Merită să vedeți puțin în spatele fenomenului și să aveți grijă de sărbătoare. Mulți oameni preferă agitația mare, cu mai puţină concentrarea asupra valorilor”, declară psihologul Lenke Iuhoş.

Atitudinea rațională

Este aproape opusul stilului tradiţional. Oamenii care adoptă acest stil cred că nu este nevoie de ipocrizie şi trebuie să primim Sărbătorile cu un entuziasm mai moderat. „Stilul raţional este adoptat de oamenii care pot vedea orice efort de a da viaţă sărbătorii (cadouri, pom frumos şi mare) doar o pierdere de bani şi o risipă inutilă de energie. Cei mai mulți dintre ei sunt oameni utilitari, practice, fără prea multe fantezii de a crea în jurul lor parfum de sărbătoare”, explică psihologul.

Hedonistul

Este tipul de om pentru care Crăciunul dă o eliberare oficială dintr-un mod moderat de viață, adică o gustare și o canapea pufoasă, timp de trei zile. „Hedonistul este omul care poate fi numit lacom, pentru care sărbătoarea se rezumă la bucuria de a înfuleca tot, pentru că “doar e sărbătoare”. Familia și compania prietenilor sunt doar pentru a avea cu cine lenevi. Gândurile importante despre Crăciun sunt rețetele alimentare, aromele delicioase, chiar dacă sunt încă abia la stadiul de proiect”, afirmă psihologul Lenke Iuhoş.

Stilul eclectic

Este caracterizat de o personalitate matură: e o identitate care se poate dezlega de presiunea celorlalţi, a mulţimii, a obiceiurilor. Acest stil de om, nu doar de Crăciun, dăruieşte iubire, e capabil să fie deschis, plin de căldură, atenţie şi după Sărbători. „Adeptul stilului eclectic oferă cadouri şi într-o zi obişnuită, nefiind constrâns de aşa-zisele cutume sociale. Cu toate acestea, el nu pierde din vedere tradiția Crăciunului, însă o trăieşte cu pasiune sinceră. Nu dorește să demonstreze un şir de comportamente pentru a ieşi în evidenţă, ci este extrem de bucuros că familia îi este laolaltă în fiecare zi din viaţă, fie că este una bună sau mai puţin bună”, spune Lenke Iuhoş.

Stilul dezinteresat

„Pentru oamenii dezinteresaţi, sărbătoarea este sumbră, iar căldura casei nu oferă nici siguranţă, nici confort. Sunt persoanele care fug de programele cu parfum de sărbătoare, îi oboseşte. Aceste persoane se oferă să lucreze de Sărbători, spunând că munca e pe primul loc. În acest model sunt, de asemenea, enumeraţi şi cei care aleargă la cumpărături înainte de a se închide magazinele, pentru a avea ceva sub brad”, încheie psihologul Lenke Iuhoş.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net