5 sfaturi să nu iei ţeapă când îţi cumperi casă

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Locuinţele pot fi achiziţionate prin programul „Prima Casă” sau prin credit ipotecar. Indiferent de creditul pe care îl alegi, trebuie să ţii cont de mai multe sfaturi pentru a nu plăti mai mult şi pentru a nu cumpăra un apartament care prezintă vicii ascunse. Specialiştii englezi citaţi de Dailymail ne spun la ce să fim atenţi înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare.

Stabileşte un buget strict!Stabileşte exact câţi bani eşti dispus să cheltuieşti pentru achiziţionarea unui apartament sau a unei case. Este recomandat ca, odată ce te-ai decis asupra acestei sume, să nu o depăşeşti sub nici o formă! Să presupunem că vrei să cumperi un apartament de două camere şi nu ai disponibili decât 45.000 euro. Apoi, începi să vizionezi mai multe locuinţe. Este posibil ca cel puţin una dintre ele să-ţi placă foarte mult şi să vrei să o cumperi. Însă, este mai scumpă. Ce faci? Renunţi sau soliciţi un credit mai mare? Atenţie! Cu cât preţul locuinţei sare mai mult peste bugetul alocat iniţial, cu atât te vei îndatora mai tare! Gândeşte-te dacă vei putea suporta ratele ani şi ani la rând de acum încolo!Atenţie la preţul apartamentelor din zonă!Preţul locuinţelor diferă de la o zonă la alta a oraşului. Dacă vrei să cumperi o garsonieră, de exemplu, interesează-te cât costă locuinţele asemănătoare în zona respectivă. Asta, pentru a nu lua ţeapă şi a nu cumpăra la un preţ mai mare decât face! Ia în calcul etajul, dacă blocul este izolat termic sau nu, dacă ai în apropiere mijloace de transport în comun, şcoli, grădiniţe, spitale, piaţă, farmacii şi magazine. Fii atent şi la dotările locuinţei.E recomandat să dispui rapid de baniSpecialiştii imobiliari englezi recomandă cumpărătorilor să facă mai întâi rost de bani şi abia apoi să caute serios locuinţa. Motivul e foarte simplu. Piaţa imobiliară este într-o continuă mişcare şi transformare, iar casele se vând, de cele mai multe ori, rapid. Dacă nu ai banii, nu te va aştepta nimeni să faci rost de ei. Mergi mai întâi la bancă, interesează-te dacă ţi se acceptă creditul, vezi ce sumă poţi împrumuta etc. Abia apoi poţi merge la vizionări şi poţi alege ce-ţi place. Dacă toate demersurile cu banca sunt făcute deja, vei primi foarte repede şi banii. Dacă nu, vânzătorul nu te va aştepta.Inspectează bine locuinţa!Indiferent de cât de bine arată în fotografii, orice locuinţă poate avea defecte. Trebuie să le vezi! La vizionare ia cu tine un electrician şi un instalator. Aceşti specialişti vor face nişte verificări simple în urma cărora îţi vor spune dacă locuinţa este sau nu în regulă. Vor fi atent verificate ţevile, îmbinările acestora, se va observa dacă prin anumite locuri se scurge apă etc. În ceea ce priveşte partea electrică, electricianul îţi va putea spune dacă firele sunt vechi sau au fost, între timp, înlocuite.Alege cea mai bună ipotecăUn credit ipotecar poate fi făcut la multe bănci, însă trebuie să analizezi foarte bine condiţiile acestora, pentru că ele diferă. În primul şi în primul rând, te interesează să ştii care este dobânda percepută. Alege după ce faci o comparaţie între oferte, pentru că la unele bănci poţi plăti mai mult, iar la altele mai puţin.

La ce să fii atent când iei de la dezvoltator

- Dacă vrei să cumperi, pe lângă apartament, şi un loc de parcare în garaj, mare atenţie! Multe locuri de parcare scoase la vânzare sunt mici, astfel că există riscul ca pe două locuri să nu încapă decât o maşină...jumătate.- Specifică în contract faptul că dacă apartamentul are vicii ascunse, ele vor fi remediate de către vânzător.- Dacă iei un credit prin „Prima Casă”, mulţi dezvoltatori îţi recomandă anumite bănci cu care lucrează ei cel mai bine. Nu te obligă nimeni să faci credit la banca respectivă însă ţi se spune că, în acest fel, ţi se va aproba dosarul mai repede. Este foarte posibil să fie adevărat, dar tu trebuie să optezi în funcţie de condiţiile impuse de bancă şi să alegi între cele mai avantajoase oferte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net