3 momente de cumpănă în cariera de premier a lui Victor Ponta

Ultima actualizare:

    Victor Ponta a fost greu încercat în cei trei ani în care a fost prim ministruFoto: AP
Victor Ponta a fost greu încercat în cei trei ani în care a fost prim ministruFoto: AP

Liviu Dragnea a anunţat că Victor Ponta îşi dă demisia din funcţia de prim-ministru, după ce 32.000 de oameni au ieşit în stradă marţi seară (3 noiembrie) şi au cerut dreptate pentru cei 32 de morţi din Clubul Colectiv. Cariera de premier a lui Victor Ponta nu a fost lipsită de momente de cumpănă, în urma cărora a rezistat în funcţia sa, deşi oamenii i-au cerut demisia.

Victor Ponta a trecut prin multe încercări grele în cei trei ani în care a fost prim ministru, care însă nu l-au convins pe politician să renunţe la şefia guvernului, aşa cum s-a întâmplat după protestele de pe 3 noiembrie. Iată cele trei momente de cumpănă din cariera de premier a lui Victor Ponta. 

1. Teza de doctorat plagiată

În 2012, Victor Ponta a fost acuzat că a plagiat teza de doctorat, de către jurnalistul Quirin Schiermeier de la revista Nature. Schiermeier susţinea, în articolul în care spunea că Ponta a plagiat, că acesta ar fi copiat părţi consistente din lucrările specialiştiilor în drept Dumitru Diaconu, Vasile Creţu şi Ion Diaconu.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a confirmat faptul că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat 115 pagini din 297, notează romanialibera.ro. Mai mult, nu ar fi fost vorba doar de informaţii copiate, ci şi de păreri personale ale autorilor, întrebări retorice puse de aceştia şi greşeli de ortografie. 

Conform unei comparaţii între lucrarea scrisă de fostul lider PSD şi cartea profesorului Dumitru Diaconu, "Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate", diferenţele dintre cele două sunt minore şi pasaje sau pagini întregi din cartea profesorului se regăsesc în teza lui Victor Ponta, au scris cei de la gândul.info.

În ciuda acestor dovezi, Ponta şi-a păstrat titlul. Prima decizie de plagiat a fost "desfiinţată" prin ordin de ministru alături de organismul care a dat-o, Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.  O a doua, cea a Consiliului de Etică al Universităţii din Bucureşti, nu a fost luată în seamă pe motiv că forul nu avea competenţa de judecată. Consiliul de etică de pe lângă Ministerul Educaţiei a decis însă că teza respecta legislaţia din 2003, când a fost susţinută, iar Parchetul lui Tiberiu Niţu a dat un NUP, pe baza expertizei Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, potrivit căruia plagiatul nu poate fi dovedit, printre altele, pe motiv că fonturile folosite la redactare sunt altele.

În decembrie 2014, Ponta a spus că renunţă la titlul de doctor şi că, în momentul în care va părăsi viaţa politică, vrea să "să inițieze un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment".

2. Alegerile prezidenţiale din 2014

Victor Ponta a fost candidatul PSD la alegerile prezidenţiale din 2014. Însă, deşi se aştepta să iasă învingător, a pierdut cursa pentru Cotroceni. Ponta a fost urmărit de ghinion încă din primul tur. Datorită haosului creat la secţiile de votare din străinătate, unde cozile s-au întins pe sute de metri, Ponta şi PSD au stârnit un val de revoltă în mediul online. Atunci, oamenii au ieşit în număr mare la vot în turul doi şi apoi în stradă pentru a cere demisia lui Ponta.

În seara alegerilor, când diferenţa era mică între cei doi candidaţi, mii de români au protestat împotriva lui Ponta. Când se anunţau procentele de la exit polluri, care dădeau egalitate între Ponta şi Iohannis, manifestanţii din Bucureşti au mers la sediul PSD şi au blocat o parte din Bulevardul Kiseleff. Forţat de circumstanţe şi pentru a linişti oamenii, Ponta a ieşit din sediul PSD şi a anunţat că Iohannis a ieşit preşedinte. 

Însă protestele au continuat, din cauza modului în care au fost organizate alegerile în diasporă. Ponta a refuzat să îşi dea demisia, aşa cum i se cerea şi a rămas în continuare prim-ministru.

Un alt treilea moment greu pentru Victor Ponta a fost acela în care premierul încă în funcţie a fost la un pas de a fi pus sub urmărire penală, în iunie. DNA a cerut urmărirea penală pentru als în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care Ponta era avocat, dar şi pentru conflict de interese. 

Conform hotnews.ro, Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA "Şova şi Asociaţii' de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, deşi nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare dintre cele două case de avocatură.

Ponta a fost este acuzat şi că l-a desemnat pe Dan Şova ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes national şi investiţii străine şi ministru al Transporturilor, în condiţiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia şi de dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism. 

În aceea perioadă, Ponta a plecat în Turcia, să se opereze la genunchi. Gurile rele au spus că a ales să facă acest lucru pentur a scăpa de urmărire. El a fost operat chiar în ziua în care trebuia să fie audiat. Ponta a lipsit din ţară o lună, iar apoi a fost în recuperare încă trei săptămâni. 

Ponta a scăpat totuşi de urmărire penală după ce Camera Deputaţilor a respins cererea DNA. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net