2016, anul revenirii în prim plan a cărții lui Adolf Hitler, „Mein Kampf”

Ultima actualizare:

    Cartea lui Adolf Hitler, „Mein Kampf”, e aidoma unei fantome care continuă să bântuie lumea și după dispariția autorului eifoto: AP
Cartea lui Adolf Hitler, „Mein Kampf”, e aidoma unei fantome care continuă să bântuie lumea și după dispariția autorului eifoto: AP

2016 este, printre altele, anul în care una dintre cele mai controversate cărți din istoria umanității, „Mein Kampf”, scrisă de Adolf Hitler acum mai bine de 90 de ani, poate fi editată la liber, ieșind de sub sfera protecției drepturilor de autor.

Cum de această carte, „Lupta mea” în traducere, se leagă direct cea mai neagră perioadă din întreaga istorie a umanității, autoritățile din diverse zone ale lumii, încearcă de circa șase luni să țină sub strict control, prin diverse mijloace, reeditarea volumului.

Volumul a apărut prima dată în Germania anului 1925

Cartea a fost publicată pentru prima dată în 1925, cu opt ani înainte ca autorul ei, Adolf Hitler, să  preiat oficial puterea în Germania.

Ea vorbește, printre altele, despre viața autorului, despre copilăria și orașele tinereții sale, inclusiv despre cele trăite de el în tranșeele Primului Război Mondial, dar descrie pe larg și ideologia politică a naziștilor, motiv pentru care a devenit repede cartea de căpătâi a național-socialismului, cuent ideologic care a condus Germania între 1933 și 1945.

Ea arată totodată și planurile liderilor acestui curent politic la adresa viitorului țării, dar și dorința lor de a coloniza țări din apropierea Germaniei, profețind totodată victoria totală a regimului pe care au încercat de altfel să-l impună unei lumi întregi între 1939 și 1945.

Volumul a fost scris între 1923 și 1924, într-o perioadă în care Hitler se afla închis în urma unei tentative nereușite de înlăturare a guvernului.

După sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, autoritățile landului statului Bavaria au devenit administratorii drepturilor asupra cărții, acestea blocând la editare o carte care are în multe dintre paginile sale exprimată clar incitarea la ură, atât între oameni, cât și între rase și popoare. Pentru mai bine de 70 de ani cartea a fost prohibită în Germania, dar același lucru nu s-a petrecut în Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Israel, ba chiar și Austria, țara natală a lui Hitler, în care lucrarea a fost tipărită.

Cel puțin 12 milioane de exemplare ale lucrării au fost vândute între 1933 și 1945

Trebuie spus că potricit statisticilor împărtășite de majoritatea istoricilor, între 1925 și 1945 au fost tipărite milioane de exemplare din această carte, ceea ce a făcut din ea un best-seller. Astfel, până în ianuarie 1933, data la care Hitler a ajuns cancelar al Germaniei, cartea avea vânzări care depășiseră pragul a 200.000 de exemplare.

Apoi, în următorii 12 ani se vorbește de cel puțin alte 12 milioane de exemplare vândute, ceea ce i-ar fi adus personal lui Hitler cel puțin 15 milioane de mărci germane. La finele războiului contul cu acești bani, în cea mai mare parte necheltuiți, a fost descoperit și confiscat de aliați. Se crede că per total, cartea a cunoscut peste 1.100 de ediții în prima jumătate a secolului trecut.

De la 1 ianuarie cartea se vinde cu mare succes atât în Germania, cât și în Italia

După 1 ianuarie 2016 însă cartea a fost retipărită și în Germania. Iar asta s-a petrecut, ironie sau nu a istoriei, chiar cu acceptul Guvernului landului Bavaria care a cerut Institutului de Istorie Contemporană bavarez să editeze o ediție adnotată a cărții lui Adolf Hitler. Toată afacerea a costat mai bine de 500.000 de dolari americani.

Urmarea? O carte-monument, grea de aproape cinci kilograme și jumătate, cu peste 3.500 de note de subsol, tipărită într-un tiraj mic (circa 4.000 de exemplare, enorm însă pentru piața de carte din România, spre exemplu), care putea fi comandată doar la comandă, nici cum în librării. Adică o ediție ce-și propunea din capul locului să nu facă din ea un best seller. Însă, ți-ai găsit!

Nemții au început s-o caute în draci și s-o cumpere pe sub mână. Influentul jurnal „ Der Spiegel” anunța în a doua jumătate a lunii mai că „Mein Kampf” e noul best seller al anului, fiind aproape epuizată și a doua ediție a cărții, de data aceasta gândită în două volume, de câte 2.000 de pagini fiecare!

„Der Spiegel” vorbea de cel puțin 50.000 de exemplare vândute și trăgea un semnal de alarmă asupra efectelor pe care le poate avea asupra conștiinței fiecăruia o „carte a urii”!

La trei săptămâni după semnalul de alarmă tras de cotidianul german o altă „bombă” de presă exploda. De data asta în Italia, unde jurnalul „Il Giornale”, patronat de nimeni altul decât Silvio Berlusconi, aducea sâmbătă, 11 iunie, pe piață ediția italiană a lui „Mein Kampf”, într-un tiraj de peste 200.000 de exemplare.

Șoc în rândul lumii politice italiene, unde însuși premierul Matteo Renzi a reacționat, taxând dur gestul jurnalului cu calificativul „mizerabil”. De asemenea, a reacționat și comunitatea ebraică, dar din punct de vedere comercial și mediatic a fost lovitură de piață. În plus, gazeta italiană s-a apărat explicând că ediția e una critică, însoțită de comentariile unui cunoscut istoric italian contemporan, și că lumea trebuie să cunoască ororile trecutului pentru a nu le mai repeta.

Cum stă în România „Mein Kampf”?

În România trebuie spus că după mai bine de 50 de ani de comunism, perioadă în care volumul a fost interzis, cartea a reapărut la vânzare pentru o scurtă perioadă în anii 1993 – 1994, bucurându-se de un real succes la public.

În prezent, acea ediție scoasă de o editură - fantomă, Pacifica, se mai comercializează online, contra unei sume ce poate atinge și 350 de lei.

E însă mai mult ca probabil că vor urma curând noi ediții, fiindcă natura umană nu poate rezista fără să guste constant din fructul oprit.

În urmă cu trei ani, „Naționalul” clujean a pus în scenă o piesă - farsă antinazistă, intitulată „Mein Kampf”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
medicamente jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
statie metrou jpg 2 jpg
555 (9) jpg
marea unire png
bord masina jpg
Job jpg
vas toaleta jpg
femeie la volan   soferita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net