20 de zile în minus după gratii, indiferent de cărțile scrise

Ultima actualizare:

    165 de pușcăriași au scris ”lucrări științifice” în închisoare în 2015
165 de pușcăriași au scris ”lucrări științifice” în închisoare în 2015

Vor fi mai puțini ”scriitori” în pușcării. Ministrul justiției propune ca, indiferent de câte cărți ar scrie în închisoare, deținuții să primească doar maximum 20 zile în minus la pedeapsă.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care deţinuţii vor beneficia de reducerea a 20 de zile din pedeapsă indiferent de numărul lucrărilor cu valoare ştiinţifică publicate a intrat în vigoare astăzi, 31 august.

Ordonanţa de urgenţă adoptată la 28 iunie prevede că, în cazul elaborării şi publicării de lucrări ştiinţifice sau invenţii şi inovaţii brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite.

Beneficiul acordat deţinuţilor este valabil indiferent de numărul de lucrări publicate faţă de reglementările anterioare care le deduceau din pedeapsă câte 30 de zile pentru fiecare lucrare publicată în parte.

De asemenea, noul act normativ care intră miercuri în vigoare, introduce o nouă procedură a elaborării, în penitenciare, a lucrărilor ştiinţifice şi invenţiilor brevetate şi a validării acestora, scrie news.ro.

Caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi este stabilit, potrivit dispoziţiilor legale de drept comun, de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.

Brevetarea invenţiilor se realizează de către Oficiliul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii pot fi desfăşurate activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută în legislaţia muncii.

Lucrările ştiinţifice se pot elabora numai în domeniile şi specializările universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare. În cazul lucrărilor ştiinţifice sau invenţiilor brevetate realizate în coautorat, numărul zilelor considerate ca executate se împart proporţional la numărul de coautori. În cazul în care mai mulţi coautori sunt persoane private de libertate, procedura se aplică în mod individual fiecărui coautor, se arată în cadrul normativ stabilit prin ordonanţă de urgenţă.

După validarea caracterului ştiinţific al lucrării, respectiv brevetarea invenţiei, Comisia pentru liberare condiţionată sesizată în vederea analizării acordării zilelor considerate ca executate, ia la cunoştinţă de acordarea caracterului ştiinţific, respectiv brevetarea invenţiei şi verifică respectarea procedurii de elaborare a lucrării ştiinţifice publicate, respectiv invenţiei brevetate.

Topul ”scriitorilor” în zeghe

Anul trecut, 165 de autori au semnat cărți științifice după gratii, de patru ori mai mult ca în anul precedent. Datorită unei astfel de activități în peniteniar, mai mulți politicieni și oameni de afaceri sperau să iasă curând din penitenciare unde ispășesc pedepse privative de libertate pentru acte de corupție.

În topul autorilorse află Dan Voiculescu cu zece volume, Ninel Staicu zece volume, fostul patron al OTV Dan Diaconescu, Cornel Penescu cu cinci cărți, Gheorghe Popescu –patru volume, Sorin Roșca Stănescu –trei titluri, Meme Stoica –patru titluri.

Evoluţia elaborării de lucrări ştiinţifice de către persoanele condamnate a fost următoarea, potrivit statisticilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor: 2006 – 0 lucrări; 2007 – 4 lucrări; 2008 – 2 lucrări; 2009 – 6 lucrări; 2010 – 3 lucrări; 2011 – 3 lucrări; 2012 – 6 lucrări; 2013 – 14 lucrări; 2014 – 89 lucrări (cu 50 de autori); 2015 – 337 lucrări (cu 165 de autori).

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net