18 morți, cinci elicoptere pierdute, zeci de întrebări fără răspuns din 2003 încoace

Ultima actualizare:

    În localitate a aterizat și un elicopter SMURDFoto: Arhivă Click!
În localitate a aterizat și un elicopter SMURDFoto: Arhivă Click!

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) a primit joi, 2 iunie 2016, o nouă și grea lovitură. 4 oameni și un aparat de zbor modern, echipat cu tot ce e necesar în domeniul salvării vieții oamenilor, în valoare de cinci milioane de euro, au căzut victime unui accident de aviație, despre care s-ar putea să nu aflăm prea curând detalii lămuritoare.

Și asta fiindcă din 1999, data la care a intrat primul elicopter sanitar în serviciul SMURD, am pierdut cel puțin 16 oameni și cinci elicoptere de intervenție.

Primul accident de elicopter SMURD s-a produs acum 13 ani

Cel dintâi accident de elicopter SMURD s-a consemnat în 2003, la Cojocna, județul Cluj. Atunci cei patru membri ai echipajului și-au pierdut viata. De fiecare dată de atunci încoace această cifră avea să ne urmărească ca o obsesie.

Tot de atunci încoace, alte cinci elicoptere SMURD s-au prăbușit în diverse zone ale țării, iar mai nou și în afara ei, iar cei mai mulți dintre medicii și piloții prezenți la bord și-au pierdut viața din cauza unor erori pe care nimeni nu și le-a asumat până azi. De fapt, dacă ar fi să tragem o concluzie, morții au fost de vină sau, eventual, condițiile meteorologice pe care au decis să le înfrunte în tentativa lor curajoasă de a salva vieți. Aproape de fiecare dată aveam să aflăm ulterior că aparatul tocmai trecuse unele revizii tehnice sau că era foarte modern, dar nici unul dintre aceste amănunte nu le-au ferit de sfârșitul atât de dureros ce a urmat.

În fapt, nu există o autoritate publică care să fi ieșit până azi și să fii anunțat, cu subiect și predicat, cauzele tuturor acestor pierderi, atât de grele.

Singurul accident în care nu s-au înregistrat victime omenești s-a consumat în 2006 

La începutul lui 2006 un alt elicopter SMURD se zdrobea de buza unui deal de lângă Iași, provocând alte patru victime. Finalul aceluiași an, blestemat parcă, ne aducea un alt accident de elicopter SMURD, de data asta în Bistrița Năsăud. Este însă singurul caz în care prin abilitățile pilotului sau datorită destinului, cei patru oameni din elicopter (nu și aparatul însă) se salvează, fiind recuperați după vreo zece ore de căutări în zona Pasul Tihuța, pe o vreme câinoasă.

Încă n-am scăpat de coșmarul imaginilor cu Lacul Siutghiol și strigătele de salvare ale victimelor

Cel mai mediatizat caz al prăbușirii unui elicopter SMURD s-a produs în decembrie 2014, când un aparat de acest tip a căzut în apele Lacului Siutghiol, de lângă Constanța.

În primă fază au existat și în acest caz supraviețuitori, dar în ciuda operațiunii de salvare nici unul dintre cei patru oameni aflați la bord nu va fi salvat.

O țară întreagă a putut urmări atunci la televiziune o operațiune de salvare, aproape în totalitate eșuată, dar și înregistrări în care cei din elicopter strigă, în zadar după ajutor.  

De remarcat că, ca și în cazul anului 2006, și 2014 a debutat tot cu un accident aviatic în care  a fost implicat, de această dată, o aeronavă SMURD de mici dimensiuni. Aceasta s-a prăbușit în ianuarie în condiții de iarnă în Munții Apuseni, din cele șapte persoane aflate la bord, două, pilotul Adrian Iovan și studenta la medicină Aura Ion, pierzându-și viața. Cu aceste două victime, totalul accidentelor SMURD ar urca la 18 morți și cel puțin nouă răniți.  

Cel mai recent accident în care a fost implicat un elicopter SMURD s-a înregistrat în Republica Moldova și s-a soldat, din nou, cu patru morți. Elicopterul românesc executa o a doua operațiune de salvare a zilei, îndreptându-se spre Cahul de unde ar fi trebuit să transporte la Chișinău un bărbat, se pare de origine americană, ce suferise un accident cerebral. Acesta este cel de-al doilea elicopter SMURD pe care regionala Moldova îl pierde într-un deceniu.

Morții noștri cresc cu fiecare an, pagubele la fel, dar întrebările surde rămân fără răspuns. Un popor întreg ridică capul spre cer și la întrebarea sa „De ce?” pare a primi, de undeva de departe un singur răspuns, și ăla ușor ironic, amintind de un personaj politic astăzi uitat: „Elicoptere SMURD avem, elicoptere SMURD cad”. 

Cel de-al 20-lea zbor al elicopterului românesc SMURD în Republica Moldova a fost unul fatal

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Florin Talpan FOTO sportpictures.eu
image
image
image
image
image
image
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
giurgiu 1 jpg
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
insula capri jpeg
pomi fructiferi jpg
4 front carburanti caseta jpg
fiat topolino jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net