Zid împotriva romilor în Belgia: Măsură cerută de belgieni

Ultima actualizare:

    Primarul orașului belgian Mouscron a cerut francezilor construirea unui zid împotriva romilorFoto: mouscron.be
Primarul orașului belgian Mouscron a cerut francezilor construirea unui zid împotriva romilorFoto: mouscron.be

Municipalitățile orașului Belgian Mouscron, aflat la granița cu orașul francez Wattrelos, au cerut autorităților franceze construirea unui zid împotriva romilor.

Orice oraș francez cu peste 50.000 de locuitori este obligat să amenajeze un teren viran pe care să încapă 24 de caravane de nomazi. Acesta este și cazul orașului Wattrelos, dar din cauza faptului că se afla la granița cu Belgia, primarul orașului belgian Mouscron se teme că nomazii, adică romii, găzduiți în Franța ar putea deranja locuitorii orașului și ar putea trece granița cu ușurință. Astfel, belgienii le-au cerut francezilor să ia măsuri de siguranță drastice, mai exact, să construiască un zid împotriva romilor de-a lungul frontierei dintre Franța și Belgia.

Alfred Gadenne, primarul orașului Mouscron, a cerut viceprimarului francez Henri Gadaut ca zidul să aibă peste 100 de metri lungime și 2,40 metri înălțime, pentru a-i proteja pe locuitorii belgieni de romi, care, spune primarul, nu de puține ori le-au intrat în curți și i-au atacat cu pistoale cu bile.

Zid împotriva romilor în Belgia: Primarul din Mouscron, grav criticat

Primarul belgian a fost aspru criticat pentru decizia de a construi un zid împotriva romilor, fiind acuzat de rasism. Mai mult, organizațiile pentru drepturile minorităților și cele împotriva discriminării sunt nemulțumite de această inițiativă și cer primarului să renunțe la măsură, însă autoritățile ambelor orașe susțin că nu este vorba de rasism sau discriminare, ci doar despre o mai bună securizare a graniței pe acea lungime.

Zid împotriva romilor în Belgia: Caz similar la Baia Mare

Ideea construirii unui zid împotriva romilor în Belgia nu este una nouă, întrucât, în anul 2011, o acțiune similară a fost demarată în Baia Mare: gard din beton a fost construit în jurul a două blocuri cu locatari romi. Fundația de apărare a drepturilor romilor Romani Criss a încercat să scoată acest zid în afara legii și a cerut anularea autorizației de construcție. Totuși, Justiția a decis că cererea de anulare a autorizației de construcție este nefondată, iar la sfârșitul procesului primarul Cătălin Cherecheș s-a declarat nemulțumit de acțiunile fundației Romani Criss. „Este vorba despre Romani Criss, care ar fi trebuit să se ocupe mai mult de modul în care se integrează romii, de aducarea copiilor. Acel gard și-a arătat utilitatea”, a spus primarul.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net