Zece decizii care puteau schimba cel de-Al Doilea Război Mondial

Ultima actualizare:

    Istoricii au dezbătut câteva scenarii care ar fi dus la cu totul alt deznodământFoto: AP
Istoricii au dezbătut câteva scenarii care ar fi dus la cu totul alt deznodământFoto: AP

Deciziile luate de liderii mondiali în timpul războaielor au fost cruciale. Fiecare „mutare” avea potențialul de a schimba cursul istoriei. O serie de versiuni și scenarii ar fi putut duce la cu totul alt sfârșit al celui de-Al Doilea Război Mondial. De-a lungul timpului, mulți istorici s-au întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost luate decizii diferite și cum ar fi arătat lumea pe care o știm acum.

Istoria ar fi arătat altfel dacă cel de-Al Doilea Război Mondial s-ar fi terminat altfel. O lume paralelă, pe care putem doar să ne-o imaginăm. Iată 10 scenarii care ar fi schimbat cursul istoriei.

1. Germania invadează Marea Britanie, nu Uniunea Sovietică

Invazia Uniunii Sovietice, în anul 1941, a fost greșeala lui Adolf Hitler, dar putea să se termine altfel. După ce Franța a fost învinsă un an mai devreme, liderul nazist avea intenții serioase de a invada Marea Britanie. De fapt, chiar și-a pus subordonații să vină cu un plan, o operațiune numită „Sea Lion”. Pregătirile erau în toi, iar americanii și britanicii credeau că o invazie era iminentă. Mai mult, datorită pactului Ribbentrop-Molotov, Hitler nu avea de ce să se îngrijoreze cu privire la o invazie a sovieticilor. Stalin era mulțumit cu Polonia și pusese deja ochii pe Finlanda. Dar Hitler a renunțat la planurile de a invada Marea Britanie. În primul rând, o invanzie în 1940 ar fi eșuat cu siguranță. Navele britanicilor controlau Canalul Mânecii, iar Luftwaffe (armata aeriană germană) n-ar fi putut să domine cerul, în cazul unui atac.

Un alt motiv este că Hitler era foarte nerăbdător să atace Rusia. Unii istorici susțin că se convinsese că va muri tânăr, deci trebuia să-și împlinească visul cât mai repede. Drept urmare, cel mai faimos parior din istoria omenirii a făcut prima mutare, potrivit Gizmodo.

Ce s-ar fi putut schimba dacă nu se răzgândea? Hitler ar fi putut să atace Rusia mai târziu, în 1942 sau 1943. Germania ar fi putut să continue raidurile aeriene din spațiul Marii Britanii și ar fi putut să le blocheze navele în Insulele Britanice. Apoi, ar fi putut să invadeze Marea Britanie în 1941 sau 1942. Nu este o teorie ridicolă, având în vedere cât le-a luat Aliaților să se pregătească să invadeze Normandia, eveniment care a avut loc în 1944.

Dacă operațiunea ”Sea Lion” ar fi avut succes, guvernul britanic și monarhia s-ar fi mutat în Canada. De acolo, lucrând alături de americani, Aliații ar fi putut să plănuiască o invazie în Africa, care ar fi avut repercusiuni asupra Italiei și țărilor balcanice.

2. Japonia nu atacă Pearl Harbor

Japonia a atacat Pearl Harbor pe 7 decembrie 1941
Japonia a atacat Pearl Harbor pe 7 decembrie 1941

America nu era încă hotărâtă să intre în război, mai ales după experiența din Primul Război Mondial, dar după ce japonezii au atacat Pearl Harbor și i-au forțat mâna președintelui american Franklin D. Roosevelt. Decizia fatidică a japonezilor a fost luată din nevoia de a securiza rezervele de petrol din Indiile de Est Olandeze și din Asia. Dacă americanii nu ar fi primit o astfel de „invitație” de a intra în război, lucrurile ar fi stat altfel. Marea Britanie și coloniile aliate ar fi fost lăsate cu ochii în soare. Americanii ar fi sprijinit URSS și Regatul Unit doar cu ajutoare materiale. Armata aviatică regală nu s-ar fi descurcat în Africa. Frontul de vest nu ar fi existat. Cel mai probabil, chiar și așa, Uniunea Sovietică ar fi învins Germania, dar i-ar fi luat mai mult timp, iar în condițiile astea, toată Europa ar fi fost a lui Stalin.

3.Germanii pun stăpânire pe Moscova în 1941

Istoricii dezbat de foarte mult timp ce s-ar fi întâmplat dacă Operațiunea Barbossa ar fi reușit. Mai multe greșeli au fost cruciale, inclusiv amânarea invaziei cu 38 de zile și decizia catastrofică a lui Hitler a „devia” de la direcția principală, pentru a ajuta Grupul de Armate Sud să pună stăpânire pe Ucraina. Când Grupul Armatelor Centrale a ajuns la Moscova, în decembrie 1941, era deja iarnă, iar planurile lui Hitler au fost deturnate complet. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente din cel de-Al Doilea Război Mondial, dacă nu chiar cel mai important. Dacă Uniunea Sovietică ar fi căzut, lucrurile ar fi luat o întorsătură dramatică. În primul rând, o mare putere militară ar fi fost nimicită. Apoi, înarmată cu resursele sovieticilor, Germania Nazistă ar fi dus la capăt fanteziile lui Hitler.

4. Germania și Rusia fac pace

Dacă Stalin și Hitler ar fi făcut pace și ar fi încetat războaiele pe Frontul de Est, Germania s-ar fi putut concentra pe invazia Marii Britanii. E o teorie un pic mai dificilă. În primul rând, Germania ar fi avut nevoie de rezervele de petrol ale rușilor pentru a continua războiul. În al doilea rând, Stalin ar fi ezitat să îi lase pe germani să facă ce vor ei în Europa. Germania nazistă ar fi continuat să fie o amenințare a URSS. Dar posibilitatea unui acord între Stalin și Hitler este înfricoșătoare.

5.Naziștii dezvoltă bomba atomică înaintea Aliaților

Hitler avea o pasiune pentru „armele minune”, deci nu există nicio îndoială că ar fi folosit bomba atomică, dacă ar fi avut-o. Naziștii au folosit chiar și țânțarii drept arme biologice. Nu încape îndoială că Aliații ar fi fost nimiciți dacă naziștii ar fi avut bomba atomică înaintea lor. Ar fi rezultat un câștig al Germaniei pe toate fronturile. Dar germanii n-au apreciat niciodată potențialul unei arme asociate cu evreii.

6.Fără Frontul de Vest

Dacă ar fi fost după Winston Churchill, nu ar fi existat Frontul de Vest, din cauza amintirii Frontului de Vest din Primul Război Mondial. Churchill nu avea nicio ambiție și nicio strategie de atac în acest război. După ce a intrat America în război, Winston Churchill a trebuit să facă un pas în spate. Desigur, și Stalin a vrut un Front de Vest, pentru a face față pierderilor masive suferite de Armata Roșie, dar și pentru a-i împiedica pe Aliați să-și stabilească forțele în estul și în centrul Europei. Stalin se gândea deja cum va arăta Europa după terminarea războiului. Dacă nu ar fi fost Frontul de Vest, o invazie a Aliaților în Italia și în Balcani ar fi avut loc. O altă invazie în forță ar fi avut loc prin Norvegia, motiv pentru care Hitler a insistat să țină 400.000 de soldați acolo, pe toată durata războiului, chiar și în timp ce Berlinul ardea sub ochii lui. Cu toate acestea, cel mai probabil, Germania ar fi fost învinsă, dar e interesant de imaginat care ar fi fost soarta Franței în acest scenariu.

7.Planul de asasinare a lui Hitler reușește

Planul de la 20 iulie 1944 de a-l asasina pe Adolf Hitler a fost o tragedie colosală. Nu numai că și-a ratat obiectivul principal și a dus la capturarea a 7.000 de oameni, dintre care 4.980 au fost executați, dar a avut drept efect o radicalizare și mai mare a naziștilor. Planul de asasinare a fost numit Operațiunea Valkyrie și a fost organizat de ofițerii Wehrmacht, care voiau ca Hitler să iasă din peisaj. Aceștia sperau să facă pace cu Aliații și să continue lupta împotriva URSS, deși, cel mai probabil, Aliații de Vest nu ar fi vrut pace (vezi discursul lui Roosevelt, „despre capitularea necondiționată”). Cu toate acestea, moartea lui Hitler nu ar fi oprit partidul naziștilor și nu ar fi scos Germania din schema războiului. Cultul personalității din jurul lui Hitler ar fi fost încă viu.

8.Armata Roșie a lui Stalin se îndreaptă spre est, după cucerirea Berlinului

Stalin voia ca toată Europa să fie a lui
Stalin voia ca toată Europa să fie a lui

După ce s-a încheiat Bătălia de la Stalingrad, Uniunea Sovietică trecuse de la statutul de mare putere, la statutul de superputere. La începutul anului 1943, Armata Roșie a lui Stalin alunga Wermacht-ul („Forța de Apărare” a lui Hitler) înapoi în Germania. După cum a notat istoricul Anthony Bevor, Stalin, chiar dacă pentru puțin timp, chiar voia ca toată Europa să fie a lui. Ar fi fost în stare să reușească, chiar dacă Rusia își lua multe bunuri materiale din Statele Unite ale Americii: soldații ruși consumau conserve provenite din America, conduceau autovehicule Jeep și Studebaker. Dar după căderea Berlinului, Armata Roșie, formată din 12 milioane de oameni, a fost împărțită în 300 de divizii. Între timp, Aliații aveau 4 milioane de oameni, împărțiți în 85 de trupe.

9. Churchill începe cel de-Al Treilea Război Mondial

Este foarte important să fie luată în considerare Operațiunea Inimaginabil, planul lui Winston Churchill de a continua războiului împotriva Uniunii Sovietice, după căderea Germaniei Naziste. La fel ca Stalin, Churchill era paranoic chiar și după încheierea războiului și se gândea că cel de-Al Treilea Război Mondial va începe aproape imediat. Dar capetele mai limpezi au câștigat. Armata Roșie s-a oprit la Berlin, iar Eisenhower nu avea de gând să se lupte cu rușii.

10. Aliații invadează Japonia

Bomba atomică a fost lansată în Japonia, deoarece șefii armatei i-au spus președintelui Truman că milioane de americani vor muri dacă așteaptă ca japonezii să se predea. Dacă Truman ar fi refuzat să lanseze bomba asupra japonezilor, Operațiunea Downfall ar fi fost pusă în acțiune - planul de invazie care presupunea invadarea sudului Japoniei în octombrie 1945 și invadarea nordului în martie 1946. Ar fi putut fi cea mai mare invazie pe apă și pe uscat, din istoria omenirii.  Operațiunea Downfall era împărțită în două: Olympic – care ar fi vizat capturarea insulei Kyushu, și Coronet - planul de invadare a Kanto Plain, din apropierea orașului Tokyo.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net