Vladimir Putin a ucis 224 de ruşi ca să devină eroul Occidentului?

Ultima actualizare:

    Vladimir Putin este văzut ca principalul aliat al europenilor în efortul militar din RusiaFoto: AP
Vladimir Putin este văzut ca principalul aliat al europenilor în efortul militar din RusiaFoto: AP

În urmă cu două luni, la 31 octombrie 2015, lumea a aflat cu răsuflarea tăiată că un avion cu 224 de oameni la bord s-a prăbuşit în Peninsula Sinai din Egipt. Pe durata investigaţiilor s-a aflat că tragedia a fost cauzată de o bombă, pentru care şi-au asumat răspunderea teroriştii din Statul Islamic. De fapt, totul ar fi o perdea de fum, iar autorul crimei ar fi Vladimir Putin, care a pus la cale o strategie minuţioasă de a „împuşca doi iepuri cu un foc”.

Zborul Metrojet 9268 urma să transporte, în ultima zi a lunii octombrie, 217 turişti ruşi de pe coasta Mării Roşii acasă la Sankt Petersburg. Echipajul format din 7 persoane este unul experimentat, căpitanul Valey Yurievich Nemov având 12.000 de ore de experienţă.

Avionul a decolat de la Sharm el-Sheikh la 4 dimineaţa, iar după 23 de minute s-a prăbuşit în pustietatea din Sinai. Timp de câteva ore informaţiile au fost contradictorii, iar primii care şi-au asumat răspunderea pentru tragedie au fost teroriştii din Statul Islamic (ISIS). Aceştia au justificat atacul prin faptul că Rusia sprijină intervenţia occidentală în Siria şi au dat un comunicat destul de vag în acest sens.

Adevărul e că nici ISIS nu ştia prea multe despre accident şi nici măcar ce s-a întâmplat cu exactitate, scrie publicaţia britanică Daily Mail. Teroriştii au dat de înţeles că au doborât avionul de la sol, dar ulterior anchetatorii au aflat cauza reală: o bombă plasată sub un scaun.

Avionul s-a prăbuşit în peninsula Sinai la 23 de minute după ce a decolat
Avionul s-a prăbuşit în peninsula Sinai la 23 de minute după ce a decolat

Ce treabă are Putin în Sinai?

După două luni de la moartea celor 224 de oameni, Rusia este mai prezentă ca oricând în Orientul Mijlociu. Forţele ei aeriene bombardează Siria, iar legăturile cu Uniunea Europeană sunt puternice şi animate de spiritul unei coaliţii anti-teroriste încropite pe fugă.

Ce diferenţă pentru Vladimir Putin faţă de acum un an, când lumea întreagă îl condamna pentru războiul civil din Ucraina şi „furtul” peninsulei Crimeea! După atentatele de la Paris, din 13 noiembrie, preşedintele francez Francois Hollande s-a grăbit să meargă la Moscova, pentru a discuta cu omul care îl poate ajuta în lupta împotriva extremiştilor musulmani.

Situaţia actuală favorabilă lui Putin a fost regizată cu atenţie de liderul de la Kremlin. Asta susţine Boris Karpichkov, un fost agent KGB, care trăieşte în prezent în Anglia sub o identitate nouă. Desigur, teoria lui poate fi privită cu scepticism, având în vedere că omul a căzut în dizgraţia şefilor şi a mers la închisoare din cauza unor sume de bani, înainte de a fugi în Marea Britanie. Totuşi, varianta avansată de el merită prezentată.

Karpichkov susţine că a păstrat legături în KGB şi în cercurile puterii de la Kremlin şi că a aflat astfel că tragedia din Sinai a fost un element care să ajute Rusia. Vladimir Putin şi-a exprimat îngrijorarea pentru faptul că Rusia pierde influenţă politică în Siria şi Orientul Mijlociu. De asemenea, era preocupat de soarta aliatului său tradiţional, Bashar al-Assad, ameninţat cu răsturnarea de către rebeli.

Mai mult, exporturile de armament ruseşti către această zonă erau în pericol, aşa că Moscova avea nevoie de o justificare pentru a se implica militar şi politic, susţine maiorul Karpichkov. Cu alte cuvinte, "doi iepuri dintr-un foc".

Rusia îşi păstrează influenţa în Orientul Apropiat şi Mijlociu în stilul propriu: cu arma în mână
Rusia îşi păstrează influenţa în Orientul Apropiat şi Mijlociu în stilul propriu: cu arma în mână

Un atentat plănuit la nivel înalt?

Strategia pusă la cale de Putin şi apropiaţii săi s-ar fi materializat într-un dosar ce conţinea inclusiv modalităţi de aplicare. Ofiţerii din serviciile secrete au venit cu ideea de a pune o bombă într-un avion de linie, de a-i acuza pe islamişti de terorism şi de a câştiga astfel dreptul de a interveni pentru anihilarea lor. După ce planul a fost aprobat, s-a trecut la aplicarea lui.

Concret, un agent secret şi-a luat o vacanţă în Egipt, la Sharm el-Sheikh. Acolo a început o idilă cu o rusoaică, iar la plecare i-a înmânat un „cadou” pe care ea trebuia să-l livreze părinţilor lui, în ţara natală. Pachetul era bomba care a distrus avionul.

Boris Kapichkov susţine că explozibilul este ciclonit, un substitut puternic pentru TNT, iar detonatorul – un EHV-7, construit exclusiv pentru forţele speciale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net