VIDEO 49.000 de homosexuali din Anglia, ajutați de doi actori să fie grațiați

Ultima actualizare:

    Alan Turing este interpretat de Benedict Cumberbatch în filmul biografic "Jocul codurilor"Foto: Hepta
Alan Turing este interpretat de Benedict Cumberbatch în filmul biografic "Jocul codurilor"Foto: Hepta

Actorii britanici Benedict Cumberbatch şi Stephen Fry cer guvernului britanic să îi amnistieze pe toţi bărbaţii care au fost condamnaţi în trecut în Marea Britanie pentru simplul fapt că erau homosexuali, aşa cum s-a procedat deja în cazul celebrului matematician Alan Turing.

Scuzele (prezentate în 2009 de guvernul condus de Gordon Brown) şi graţierea (acordată în 2012 de regina Elizabeth a II-a) lui Alan Turing sunt binevenite, dar ele lasă de o parte peste 49.000 de bărbaţi care au fost condamnaţi de aceeaşi lege şi dintre care mulţi s-au sinucis", au declarat cei doi actori într-o scrisoare deschisă, publicată sâmbătă în cotidianul The Guardian.

"Legile homofobe din Marea Britanie au făcut intolerabilă viaţa multor generaţii de bărbaţi homosexuali şi bisexuali. A venit rândul tinerilor lideri din zilele noastre, inclusiv ducelui şi ducesei de Cambridge, să recunoască această faţetă a istoriei noastre şi să nu permită ca ea să continue", afirmă autorii scrisorii, care se adresează în mod direct prinţului William şi soţiei sale, ducesa Catherine.

"Cerem guvernului să iniţieze o discuţie despre posibilitatea graţierii tuturor bărbaţilor, în viaţă sau decedaţi, care, la fel ca Alan Turing, au fost găsiţi vinovaţi de acele legi", au mai spus autorii acestei scrisori, care a mai fost semnată de militantul pentru drepturile omului Peter Tatchell şi regizorul norvegian Morten Tyldum.

Morten Tyldum a regizat "The Imitation Game. Jocul codurilor" (2014), filmul biografic despre Alan Turing, nominalizat la opt premii Oscar şi nouă premii BAFTA, în care celebrul matematician britanic, care a decodat codurile folosite de trupele naziste, este interpretat de actorul Benedict Cumberbatch, scrie Mediafax.

Alan Turing, condamnat în 1952 pentru "ultraj la bunele moravuri" şi constrâns la castrare chimică, a murit doi ani mai târziu la vârsta de 41 de ani, otrăvit cu cianură - fără ca ipoteza unanim acceptată, aceea a sinuciderii, să fie dovedită vreodată în mod oficial.

Scrisoarea deschisă publicată pe site-ul cotidianului The Guardian conţine şi un link spre o petiţie promovată pe platforma online Change.org, care pledează la rândul ei pentru amnistierea celor 49.000 de bărbaţi condamnaţi de fostele legi homofobe britance, dintre care 15.000 ar fi încă în viaţă. Duminică, până la ora publicării acestor informaţii, petiţia adunase deja peste 92.800 de semnături.

Homosexualitatea a fost depenalizată în Marea Britanie şi Ţara Galilor în 1967, apoi în Scoţia şi în Irlanda de Nord la începutul anilor 1980.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sarmale in Japonia Captura Video HaiHui în doi jpg
image
image
image
image
image
image
crima sibiu jpg
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net