Traseul teroriștilor de la ISIS spre Europa: cum au trecut neobservați

Ultima actualizare:
Abdelhamid Abaaoud a fost unul dintre cei mai periculoși jihadiști
Abdelhamid Abaaoud a fost unul dintre cei mai periculoși jihadiști

Gruparea teroristă ISIS a ajuns în Europa cu ani înainte de atentatele din Paris, din 2015, sau Bruxelles, 2016. Încă din 2012 apar dovezi ale prezenței luptătorilor pe teritoriul bătrânului continent.

Lipsa unei coordonări eficiente în domeniul securității și cea a unor servicii secrete care să-i ia cu adevărat în seamă i-au ajutat pe cei din ISIS să-și vadă de planuri nestingheriți prin Europa, notează CNN, citați de news.ro.

Un raport realizat de Centrul Internațional Antiterorism de la Haga la comanda Centrului olandez de Coordonare pentru Securitate și Contraterorism a scos la iveală că numărul "luptătorilor străini" din Siria și Irak a ajuns la 30.000 în anul 2015.  În raport se mai menţionează că aproape 4.300 de combatanţi din UE s-au alăturat Statului Islamic în Siria şi Irak, iar circa 30% dintre ei s-au întors deja în ţările lor de origine.

Abdelhamid Abaaoud și-a recrutat și fratele mai mic

Abdelhamid Abaaoud, creditat ca fiind "creierul" atacurilor din noiembrie 2015, de la Paris, a ajuns în Raqqa, capitala califatului islamic, în urmă cu doi ani. Teroristul s-a născut și  a crescut în cartierul terorii din Bruxelles, Molenbeek, și a putut călători nestingherit între Siria și Europa, fără a avea probleme cu securitatea din aeroporturi.


    Abdelhamid Abaaoud a fost unul dintre cei mai periculoși jihadiștiFoto: Wikipedia
Abdelhamid Abaaoud a fost unul dintre cei mai periculoși jihadiștiFoto: Wikipedia

Abdelhamid a dus campanii intense de recrutare a jihadiștilor, printre care și fratele său mai mic, cu care a și călătorit în Germania și Turcia, avându-i alături pe un alt jihadist, Yoni Patrick Mayne. 

Un alt terorist, Mehdi Nemmouche, un francez de origine algeriană care s-a alăturat ISIS în 2012, a călătorit din Siria în Malaysia, Singapore, Hong Kong, Germania, Belgia. El a dus la capăt un atac armat la Muzeul Evreilor din Bruxelles, pe 24 mai 2014, care s-a soldat cu patru morţi, notează news.ro.

Teroriștii și-au creat o rețea prin intermediul căreia au falsificat documente pentru a putea călători astfel pe mare și pe uscat. În toamna anului 2014,  Abdelhamid Abaaoud a adus teroarea în Europa, susținut de alţi jihadişti francezi, precum Fabien Clain şi Salim Benghalem. Aceștia au fost mânați și de lansarea campaniei de atacuri aeriene în Siria și Irak.

În august 2015, celula care a pus la punct atentatele de la Paris se infiltrase deja în Europa. Pe 4 august, teroristul Salah Abdeslam, care este considerat unul dintre organizatorii atacurilor, a părăsit Grecia, ajungând în Italia, alături de Ahmed Dahmani, care a fost reţinut în Turcia la o zi după atentatele din Paris. După patru luni de căutări, Abdeslam, singurul suspect al atentatelor de la Paris rămas în viață, a fost capturat de poliția belgiană. Abdelhamid Abaaoud a fost ucis, pe 18 noiembrie 2015, în urma unui raid al poliţiei franceze.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net