Cele mai devastatoare cutremure

Ultima actualizare:

    Cutremurul din Japonia, 2011Foto: elist10.com
Cutremurul din Japonia, 2011Foto: elist10.com

Cutremurul de 9,5 grade care a avut loc în 1960 în Chile şi cel de 9,2 grade din Alaska din 1964 se numără printre cele mai devastatoare cutremure din secolul al XX-lea.

După ce au fost multă vreme măsurate pe scara Richter, cutremurele sunt de acum clasificate în funcţie de magnitudinea de moment. Măsurătorile sunt făcute diferit, luându-se în considerare energia degajată de un cutremur, dar rezultatul nu prezintă mari diferenţe faţă de scara Richter, potrivit Mediafax. Iată o listă cu cele mai devastatoare cutremure.

  • 22 mai 1960 - Chile. Un cutremur cu magnitudinea de 9,5 a fost urmat de un tsunami devastator în mai multe ţări cu deschidere la Oceanul Pacific, soldându-se cu 5.700 de morţi în Chile, 61 în Hawaii şi 130 în Japonia.
  •  27 martie 1964 - Alaska. Un cutremur de 9,2 produs în apropiere de strâmtoarea Prinţul William, urmat de un tsunami, provoacă moartea a peste 100 de persoane. Gutremurul a devastat Golful Alaska, a provocat numeroase alunecări de teren şi a ridicat porţiuni din insulele înconjurătoare cu până la 11 metri. Conform The Guardian, tsunamiul care a urmat a atins înălţimi de 67 de metri şi a provocat pagube de 311 milioane de dolari. Şi acesta se poate include în categoria top 5 cele mai devastatoare cutremure.
  •  26 decembrie 2004 - Asia. Un cutremur de 9,1 în largul insulei Sumatra provoacă un tsunami care devastează circa zece ţări vecine şi provoacă moartea sau dispariţia a peste 220.000 de persoane.
  • 12 mai 2008 - China. Cutremurul de 7,9 grade pe scara Richter a lovit provincia Sichuan în 2008, aproximativ la trei luni înaintea Jocurilor Olimpice din China. A fost considerat unul dintre cele mai devastatoare cutremure petrecute în China în ultimii 30 de ani. Peste 80 000 de persoane şi-au pierdut viaţa, 15 milioane au fost evacuate, 5 milioane au rămas fără locuinţe iar pagubele material s-au ridicat la circa 86 de milioane de dolari, televiziunile difuzând imagini cu numeroase clădiri prăbuşite, drumuri surpate, supravieţuitori ieşind de sub dărâmături şi alte imagini dramatice.
  • 11 martie 2011 - Japonia. Asistăm la un cutremur cu o magnitudine de circa 8,7 grade pe scara Richter, cu epicentrul în apropierea coastei de est a provinciei Honshu. Ca efect al seismului, a fost provocat un tsunami cu înălţimea de aproximativ 4 metri. Peste 28.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma catastrofei. În urma seismului, ziua s-a scurtat cu 1,8 secunde din cauza rotaţiei accelerate a Pământului, iar Japonia s-a deplasat cu 2,4 metri. În plus, peninsula Oshika din prefectura Miyagi s-a deplasat spre est cu 5,3 m şi s-a scufundat cu 1,2 m.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net