Țânțarii modificați genetic, soluția pentru virusul Zika?

Ultima actualizare:

    Virusul Zika este transmis de țânțarii Aedes aegypti
Virusul Zika este transmis de țânțarii Aedes aegypti

În vreme ce specialiștii bat pasul pe loc în încercarea de a produce un vaccin împotriva virusului Zika, o metodă experimentală este folosită într-un oraș brazilian pentru a limita răspândirea țânțarilor responsabili cu transmiterea virusului. Este vorba despre țânțarii modificați genetic, ai căror urmași nu sunt capabili să ajungă la maturitate.

O veritabilă ''armată'' de milioane de țânțari modificați genetic este folosită de specialiști în orașul Piracicaba din Brazilia pentru a combate țânțarul Aedes aegypti, agentul de transmitere a virusului Zika, din cauza căruia autoritățile sunt în alertă în ultima vreme în numeroase țări din America de Sud, relatează EFE, citată de Agerpres.

Creat de compania britanică Oxitec, acest tip de țânțar "bun", cum a fost el denumit în Brazilia, a început să fie testat în localitatea cu 460.000 de locuitori încă din 2015, pentru a frâna propagarea febrei dengue. O furgonetă răspândea zilnic mii de țânțari în cartierul Cecap-Eldorado, unde acum doi ani s-au înregistrat 80% dintre cazurile de dengue din municipiu.Țânțarii modificați genetic, a căror comercializare nu a fost autorizată deocamdată de autorități, se împerechează în libertate cu femelele sălbatice și transmit "gena letală" urmașilor lor, astfel încât țânțarii din noua generație mor înainte de a deveni adulți.

Potrivit Oxitec, în ultimele opt luni numărul larvelor de Aedes aegypti s-a redus cu 82% în cartierul în care a fost folosită insecta modificată genetic, iar numărul cazurilor de dengue a scăzut de la 133 la unul singur.

Virusul Zika pare să fie noua amenințare globală. Transmis prin înțepăturile țânțarilor Aedes aegypti, acesta a fost identificat pentru prima dată în Valea Zika, din Africa centrală în 1947. De atunci s-a răspândit în sudul și în sud-estul Asiei, în insulele din Pacific și în Americi.

Printre simptomele cunoscute se numără febra ușoară, conjuctivita și durerile de cap (aparent inofensive). Virusul afectează însă grav fetusul, dacă mama a fost infectată în perioada sarcinii. Autoritățile medicale au intrat în alertă după ce s-au înregistrat mai mult de 4.000 de cazuri de nou-născuți cu microcefalie (craniul modificat). Problema majoră este faptul că încă nu există un vaccin sau un tratament.

Virusul Zika provoacă microcefalie dacă este contractat în perioada intrauterină
Virusul Zika provoacă microcefalie dacă este contractat în perioada intrauterină

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net