SUA au atacat Siria! Vladimir Putin, aliat al președintelui sirian, nu fusese informat

Ultima actualizare:

    Lovitura a fost efectuată cu 59 de racheteFoto: Arhiva Click!
Lovitura a fost efectuată cu 59 de racheteFoto: Arhiva Click!

Statele Unite ale Americii au lansat, joi noapte (6 aprilie), 59 de rachete contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar al-Assad.

UPDATE 8:35 Bilanțul a crescut: 6 morți și 7 răniți, anunță Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

UPDATE 7:44 Atacul american asupra Siriei este „un act de agresiune împotriva unui membru ONU”, a declarat președintele comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus, Viktor Ozerov. Acesta a precizat că Moscova va cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situația. Este prima reacție a unui oficial rus, după atacul american de joi noapte.

Atacul a avut loc la ora Siriei 04:40 (01:40 GMT), potrivit Pentagonului, citat de BBC.

Operațiunea a fost dispusă de Pentagon la ordinul președintelui Donald Trump. Statele Unite au mai lansat lovituri aeriene asupra Siriei, încă din septembrie 2014, în timpul președintelui Barack Obama, dar ca parte a coaliției anti-ISIS și până acum țintiseră numai grupările teroriste, nu și forțele guvernamentale siriene, scrie Digi24.

Intervenția ordonată de Donald Trump a fost bine primită de numeroși aleși republicani și democrați, dar mulți au cerut președintelui SUA să consulte Congresul și să clarifice strategia sa.

Numărul victimelor nu se cunoaște încă

Potrivit agenției oficiale de presă siriene, SANA, atacul american s-a soldat cu victime, dar numărul lor nu este cunoscut încă.  Potrivit agenției Reuters, prețul petrolului a crescut deja cu două procente, în urma acestui atac.

Donald Trump l-a informat personal pe omologul său chinez, Xi Jinping, aflat în vizită în SUA, de lovitura pe care a ordonat-o contra regimului sirian. El și președintele chinez s-au întâlnit pentru prima dată la reședința din Florida a miliardarului american. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a confirmat că a ordonat un atac militar asupra „aerodromului din Siria de unde s-a lansat atacul chimic” și a chemat „toate națiunile civilizate” să acționeze pentru a pune capăt „masacrului și băii de sânge” din această țara.

„Rusia a eșuat în privința resposabilităților sale în Siria”, a declarat secretarul de Stat american, Rex Tilerson. 

Armata americană a contactat armata rusă înaintea acestui atac, dar președintele Vladimir Putin nu a fost informat personal. Televiziunea de stat siriană a calificat vineri dimineața drept „agresiune” loviturile americane contra unei baze aeriene a regimului Assad.

În vara lui 2013, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a renunțat să lovească regimul sirian după un atac chimic aproape de Damasc care a făcut peste 1.400 de morți.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net