Stare de urgenţă în Baltimore! Proteste violente au transformat oraşul într-un câmp de luptă

Ultima actualizare:

    Protestele din Baltimore au izbucnit după moartea lui Freddie GrayFoto: Getty
Protestele din Baltimore au izbucnit după moartea lui Freddie GrayFoto: Getty

Violenţe fără precedent în oraşul american Baltimore după ce un tânără afro-americană a murit când se alfa în custodia poliţiei. Guvernatorul statului Maryland a decretat stare de urgenţă şi a cerut ajutorul Gărzii Naţionale după ce în localitate au avut loc ciocniri între poliţie şi un grup de protestatari luni noaptea.

Sute de afro-americani, majoritatea adolescenţi, au început să arunce cu pietre în poliţie şi să incendieze maşini la câteva orice după înmormântarea tânărului mort, conform independent.co.uk

Primarul din Baltimore, Stephanie Rawlings-Blake, a declarat că există o diferenţă clară între "protestele paşnice ale celor care cer să se facă dreptate" şi "infractorii care vor să incite la violenţă". Autorităţile au "mobilizat toate resursele posibile pentru recâştigarea controlului asupra situaţiei", a declarat ea. Primarul a ordonat restricţii de circulaţie de la ora 22.00 şi până la ora 05.00 timp de o săptămână, începând de marţi. Totodată, şcolile publice vor fi închise marţi.   

Imagini de la protestele din Baltimore

Comandantul Gărzii Naţionale, Linda Singh, a declarat că 5.000 de militari pot fi mobilizaţi pe străzi, adăugând că vor fi folosite şi vehicule blindate, dar nu va fi decretată legea marţială. 

Preşedintele Barack Obama a declarat că administraţia sa va oferi toată asistenţa de care este nevoie. Guvernatorul statului Maryland, Larry Hogan, a declarat că chemarea Gărzii Naţionale a fost "ultimul resort" şi că nu a fost o decizie uşoară.  

15 poliţişti, răniţi în urma protestelor

Confruntările care au avut loc între poliţie şi zeci de persoane s-au soldat cu rănirea a 15 ofiţeri. Căpitanul Eric Kowalczyk de la poliţia din Baltimore a declarat că cei 15 ofiţeri au fost răniţi de obiecte aruncate, inclusiv cărămizi şi sticle. Doi dintre ei se află în continuare în spital. Poliţia a arestat peste 200 de oameni, potrivit washingtonpost.com.

Protestatarii au aruncat cu sticle şi pietre în poliţişti, au incendiat mai multe maşini şi clădiri, au spart vitrinele magazinelor şi au jefuit o farmacie şi o cafenea.

Protestatarii au ieşit în stradă pentru a cere dreptate în cazul morţii tânărului
Protestatarii au ieşit în stradă pentru a cere dreptate în cazul morţii tânărului

Furia manifestanţilor a fost provocată de decesul unu tânăr în vârstă de 25 de ani, care a murit la o săptâmână după ce a fost arestat. Familia acestuia dă vina pe poliţie pentru moartea sa.  

Peste 2.500 de persoane au asistat la funeraliile lui Freddie Gray, organizate în biserica baptistă New Shiloh. La funeralii au participat de asemenea primarul oraşului Stephanie Rawlings-Blake, alesul din Baltimore în Camera Reprezentanţilor Elijah Cummings, apărătorul drepturilor civile Jesse Jackson şi reprezentanul Casei Albe Broderick Johnson.  

Pe Twitter, poliţia din Baltimore a anunţat că a primit "ameninţări credibile" provenind de la mai multe grupuri criminale locale care promit că vor ataca poliţişti.  

Protestele, provocate de moarte unui tânăr care se afla în custodia poliţiei

Freddie Gray, în vârstă de 25 de ani, a decedat pe 19 aprilie, la o săptămână după ce fusese reţinut de poliţie, avocatul familiei afirmând că decesul a survenit din cauza unui traumatism suferit la coloana vertebrală în timp ce se afla în custodia forţelor de ordine. Tânărul afroamerican fusese reţinut din motive nedezvăluite, pe 12 aprilie, după ce a fugit de poliţie. Nu este clar când a fost rănit acesta, dar decesul lui a fost confirmat pe 19 aprilie de Centrul Medical al Universităţii din Maryland.  

Poliţia a deschis o anchetă care ar trebui să se încheie până vineri. Şase poliţişti au fost suspendaţi din funcţie în urma acestui incident. Departamentul Justiţiei a deschis de asemenea o anchetă asupra unei posibile încălcări a drepturilor civile.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
ATM jpg
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (10) JPG
itp 1024x681 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net