Premieră în istoria Spaniei! Mariano Rajoy, cel dintâi premier demis printr-o moțiune de cenzură

Ultima actualizare:

    Premierul spaniol Mariano Rajoy a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură Foto:Getty
Premierul spaniol Mariano Rajoy a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură Foto:Getty

Situația politică din Spania este una tensionată, după ce premierul spaniol Mariano Rajoy, a fost demis din funcție vineri, 1 iunie, în urma unei moțiuni de cenzură care a fost propu7să de către Partidul Naționalist Basc.

Liderul socialist Pedro Sánchez, care a depus moțiunea după ce partidul lui Rajoy a fost implicat într-un scandal de corupție, va deveni prim-ministru. Mariano Rajoy este primum prim-ministru din istoria Spaniei care a fost dmis ca urmare a unei moțiuni de cenzură . Acesta ocupa funcția la care a fost nevoit să renunțe încă din anul 2011. 

“Vom scrie o nouă pagină în istoria democrației în țara noastră”, a declarat Sanchez înainte de votul de vineri, potrivit BBC. Votul în favoarea demiterii premierului a fost unul strând, 180 de persoane pronunțându-se pentru demiterea acestuia, în timp ce alte 169 au votat împotrivă. Nu a existat decât o singură abținere. 

Principala formațiune politică de opoziție, Partidul Socialist a anunțat în urmă cu o săptămână că a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului, obținând suportul mai multor partide, inclusiv cel al Partidului Naționalist Basc.

Carieră politică impresionantă 

Un asociat cu vechime al lui José María Aznar, Rajoy a intrat în politica naţională când Aznar a devenit Prim-Ministru în 1996 cu ajutorul Partidului Naţionalist Basc (PNV) şi al Coaliţiei Canare, devenind Ministru al Administraţiei Publice şi mai târziu, Ministru al Educaţiei şi Culturii.

El a manageriat cu succes campania electorală a Partidului Popular pentru Alegerile din 2000.[6] În februarie 2001, a fost numit Ministru de Interne, după ce Jaime Mayor Oreja a decis să fie cap de listp pentru PP pentru alegerile basce din 2001.

Guvernul condus de Rajoy a fost format din treisprezece miniştri, cel mai mic număr din istoria democratică a Spaniei. Ministerele Culturii, Ştiinţei şi al Politicii Teritoriale au fost contoăite, iar Ministerul Economiei şi Finanţelor a fost împărţit în două noi ministere. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net