Protestele anti-restricţii pârjolesc Europa. De luni, întreaga populaţie a Austriei intră în carantină. Ce se întâmplă în alte țări

Ultima actualizare:

    Olanda. Forțele  de ordine au fost  atacate cu  fumigene  și cu pietre Fotografii: EPA-EFE/Profimedia
Olanda. Forțele de ordine au fost atacate cu fumigene și cu pietre Fotografii: EPA-EFE/Profimedia

Tensiuni în Europa de Vest! Ca urmare a noului val de îmbolnăviri din cauza virusului SARS-CoV-2, multe state au impus măsuri severe, situaţie ce a dus la proteste ample. Olandezii şi austriecii, în special, au ieşit pe străzi pentru a-şi arăta revolta faţă de ceea ce au numit o „corona dictatură“.

Austria: fumigene şi zece arestări

De astăzi, întreaga populaţie a Austriei intră în carantină, decizie luată ca urmare a creşterii accelerate a numărului de îmbolnăviri (sâmbătă au fost înregistrate 15.927 de noi infectări şi 42 de decese, la o populaţie de aproximativ 8,5 milioane de locuitori). Tensiunile s-au acutizat între cetăţeni şi autorităţi, care încearcă să determine populaţia să se vaccineze, pentru ca spitalele să poată face faţă numărului-record de îmbolnăviri. În jur de 65% din populaţie este imunizată complet, una dintre cotele de vaccinare cele mai scăzute din vestul Europei.


    Austriecii nu concep să fie  vaccinați obligatoriu
Austriecii nu concep să fie vaccinați obligatoriu

Alexander Schallenberg, cancelarul Austriei, şi-a cerut scuze în faţa persoanelor vaccinate pentru că a fost nevoit să ia astfel de măsuri radicale. 40.000 de oameni au ieşit pe străzi sâmbătă, la Viena. Protestatarii au fluturat steagul naţional, au agitat bannere pe care scria „Libertate”, au scandat „Rezistenţă”, au huiduit poliţia şi au aruncat cu fumigene. În timpul mişcărilor de stradă au fost operate zece arestări.

De la 1 februarie 2022, Austria intenţionează să impună vaccinarea obligatorie, fiind prima ţară europeană care avansează un asemenea plan. Acest demers prinde contur şi în Germania, scrie adevarul.ro. Luni, Austria intră în carantină pentru 20 de zile, toate unităţile economice neesenţiale vor fi închise şi oamenii vor fi nevoiţi să lucreze de acasă.


    Olandezii,  fără mască, în stradă
Olandezii, fără mască, în stradă

Olanda: poliţişti atacaţi cu pietre

Cele mai violente proteste au fost în Olanda, unde sâmbătă au fost înregistrate 21.794 de noi cazuri COVID-19 şi 55 de morţi (la o populaţie de aproximativ 17,5 milioane de locuitori). La Rotterdam, unul dintre cele mai mari oraşe din Ţările de Jos, trei persoane au fost internate în spital şi peste 50 au fost arestate, vineri seară, în timpul ciocnirilor violente cu poliţia, atacată cu pietre şi cu fumigene. Şi ministrul olandez al Justiţiei a denunţat violenţa extremă împotriva poliţiştilor şi a pompierilor. Sâmbătă seară, la Haga au izbucnit ciocniri după o demonstraţie împotriva restricţiilor. Au fost arestate 51 de persoane, iar alte două au fost rănite, transmite AFP. Ţările de Jos au reintrodus săptămâna trecută un lockdown parţial. La Breda, 1.000 de persoane au mărşăluit paşnic, purtând pancarte pe care scria “Oamenii vor să trăiască, de aceea suntem aici”.  Olanda are o rată de vaccinare de peste 88% a populaţiei peste 18 ani. Şcolile sunt deschise, iar masca e obligatorie, de curând, în magazine şi în transportul în comun.


    “Vaccinați sau nu, uniți” -  mesajul francezilor revoltați
“Vaccinați sau nu, uniți” - mesajul francezilor revoltați

Italia şi Franţa, un butoi cu pulbere

În weekend, mii de oameni au mărşăluit la Zagreb, capitala Croaţiei, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de impunerea vaccinării pentru lucrătorii din sectorul public. Şi în Italia, mii de oameni s-au adunat la Roma, ca să protesteze faţă de certificatele verzi cerute la locul de muncă, în transportul public şi în diverse spaţii comerciale. Şi autorităţile din Franţa s-au confruntat cu manifestări violente, tot ca urmare a restricţiilor impuse pentru stoparea pandemiei.

De asemenea, în weekend au fost consemnate proteste în Belgia şi în Danemarca. Numărul de cazuri noi de coronavirus creşte vertiginos şi în estul Europei - Slovacia, Cehia şi Ungaria.


    Italia. Ciocniri între  manifestanți și polițiști
Italia. Ciocniri între manifestanți și polițiști

Click! spune

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că, dacă nu sunt luate măsuri urgente, Europa se va confrunta cu aproape 500.000 de morţi până în martie 2022. Specialiştii subliniază, din nou, necesitatea de a purta masca şi de a accelera campaniile de vaccinare.

image
image
image
image
image
image
chili pepper 1783761 1280 jpg
athenee palace jpg
constantin si elena sfinti png
bullying 679274 1920 jpeg
caine jpg
4 baza Sinaia jpg
Tudor Arghezi
cutremur napoli jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net