Povestea prieteniei dintre Ceaușescu și Mugabe! "Mii de șoimi ai patriei îl așteptau"

Ultima actualizare:

    Mugabe și CeaușescuFoto:Historia
Mugabe și CeaușescuFoto:Historia

Robert Mugabe (93 ani), președintele dictator din Zimbabwe, prieten bun al lui Nicolae Ceaușescu, a fost înlăturat de la putere de armată în urma unei lovituri de stat. El se afla în conducere de 37 de ani și in intenționa să fie înlocuit de șoția sa. Planul nu a funcționat, el a fost arestat la domiciliu, iar soția sa a fugit din țară.

Prietenia dintre Mugabe și Nicolae Ceaușescu a fost una  puternică și a avut la bază valorile și percepțiile comune. Atât Ceaușescu, cât și Mugabe și-au arătat inițial o latură plăcută de către cetățenii pe care îi conducea, pentru ca ulterior să îți dea arma pe față și să pună în aplicare planurile lor draconice. Robert Mugabe a fost o figură cheie în lupta pentru independență în Zimbabwe, în cadrul unui război de gherilă al localnicilor împotriva minorității albe care preluase controlul țării. După ce a fost ales ca nou lider, și-a arătat adevărata față. Între 1983 și 1987, după izbucnirea unui conflict între cele două partide aflate la guvernare, mii sau zeci de mii de oameni au fost uciși de o unitate de elită a armatei, aflată direct sub conducerea lui Mugabe. Situația statului condus de Mugabe a ajuns să fie una deplorabilă din punct de vedere economic. Populația a început să sufere de foame, iar mUgabe a răspuns cererilor maselor cu măsuri din ce în ce mai brutale, condamnate adesea de Organizația Națiunilor Unire. 

Personalitatea lui Mugabe a ajuns să fie una renumită într-un mod negativ iar o decizie a Organizației Mondiale a Sănătății a stârnit și mai mult numărul de controverse care roia în jurul lui. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus i-a cerut lui  Robert Mugabe, președintele statului Zimbabwe, în vârstă de 93 de ani, să îndeplinească rolul de ambasador al bunăvoinței pentru a ajuta în lupta contra bolilor netransmisibile, precum atacurile cardiace sau astmul, în Africa. Bineînțeles, vestea a creat un val de revoltă. Cum poate un om care a prăbușit întreg sistemul unei țări să primească o asemenea onoare? În Zimbabwe, cea mai mare parte dintre spitale sunt lipsite de medicamente și echipamente, infirmierele și medicii sunt lăsați cu regularitate fără salarii. Din fericire, directorul general al OMS a realizat gafa pe care a comis-o și, la scurt timp a anunțat anularea numirii președintelui Republicii Zimbabwe, Robert Mugabe, ca ambasador al bunăvoinței, explicând că a luat această decizie în interesul acestei agenții ONU pentru a pune capăt controverselor declanșate de numirea acestuia.

Prietenia cu Ceaușescu 

Rober Mugabe a fost unul dintre prietenii buni ai liderului comunist Nicolae Ceaușescu, iar în ultimii ani a fost comparat adesea cu dictatorul român. Un portret realizat de o publicație franceză îl numea pe Mugabe un Ceaușescu african. Nicolae Ceaușescu și Mugabe s-au întâlnit în anul 1979 atunci când Ceaușescu a fost primit la Harare de Mugabe, care în vremea aceea deținea funcția de premier. La rândul său, Mugabe a fost primit în România cu urale. Sute de oimi ai patriei și pionieri îlașteptau așezați în coloană, în zona parcului Herăstrău.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net