Povestea neștiută a „creierului” din spatele atentatelor de la Paris

Ultima actualizare:
Abdelhamid Abaaoud părea un tânăr normal pentru cunoscuții lui
Abdelhamid Abaaoud părea un tânăr normal pentru cunoscuții lui

13 noiembrie a fost o zi de neagră pentru întreaga Europă. Franța a retrăit coșmarul terorismului. Șase atentate au avut loc în inima Parisului și s-au soldat cu 132 de morți și 350 de răniți. Se pare că organizatorul este un bărbat pe nume Abdelhamid Abaaoud (27 de ani), care a crescut în Bruxelles, într-o familie de imigranți marocani.

Miercuri (18 noiembrie), a avut loc un raid antiterorist în Saint-Denis, la periferia capitalei franceze. Autoritățile spun că Abdelhamid Abaaoud a fost ucis în timpul operațiunii. Totodată, o femeie-kamikze și-a detonat centura explozivă atunci atunci când polițiștii au luat cu asalt clădirea unde locuia. Alți șapte suspecți de terorism au fost arestați.

„Era un copil cuminte"

Abdelhamid Abaaoud era originar din Molenbeek (Belgia). Serviciile secrete franceze cred că bărbatul a fost în legătură directă cu cel puțin unul dintre teroriștii implicați în atentatele de la Paris. De asemenea, el ar fi inițiatorul altor atentate din Europa, fiind o figură cunoscută justiției din Belgia și Franța.

Nimeni nu știe cum a ajuns să fie militant al grupării ISIS (Staul Islamic), organizația care a revendicat atentatele de la 13 noiembrie. Vecinii lui spun că era un copil cuminte și îl știu de mic. Abdelhamid Abaaoud este fiul unui antreprenor marocan care a cumpărat o casă sărăcăcioasă în Belgia și și-a deschis un magazin second-hand pentru a-și putea întreține familia.  Prietenii lui îi spuneau „Hamid”. Unul dintre vecinii lui, un bărbat originar din Serbia pe nume Dragic Zivancevic (70 de ani), își amintește că ceilalți imigranți care locuiau în zonă îl numeau pe Abdelhamid „Căpitanul”, datorită unei șepci de baseball pe care obișnuia să o poarte.


    Abdelhamid Abaaoud părea un tânăr normal pentru cunoscuții luiFoto: dailymail.co.uk
Abdelhamid Abaaoud părea un tânăr normal pentru cunoscuții luiFoto: dailymail.co.uk

„Copii de diferite naționalități se jucau cu el pe stradă: marocani, macedoneni, turci, sârbi, spaniolor și belgieni. El era liderul lor. Pe vremea aceea, era un copil cuminte și simpatic. Mama și tatăl lui erau foarte mândri de el. Oricât s-ar investiga în trecutul lui, nu există nimic care să explice de ce a recurs la astfel de fapte groaznice", a explicat vecinul teroristului.

Ajuns la vârsta de 20 de ani, Abdelhamid Abaaoud se schimbase complet față de copilul cuminte de odinioară. A fost închis pentru infracțiuni minore și și-a făcut de râs familia în comunitatea imigranților. Apoi, bărbatul a devenit simpatizant al islamismului extremist și s-a alăturat organizației teroriste ISIS.  Și mai șocant este faptul că și-a răpit propriul frate, pe Younes, care avea doar 13 ani, și l-a transformat în cel mai tânăr terorist al grupării Stat Islamic. Mama lui, Badi (64 de ani), a devenit depresivă și s-a îmbolnăvit. Așadar, s-a decis să se mute înapoi în Maroc. Tatăl lui Abdelhamid, Omar (65 de ani), și-a dezmoștenit fiul cu mult înainte să afle că el este „creierul” din spatele multor atentate teroriste.

ISIS i-a înscenat moartea anul trecut

În toamna anului 2014, atunci când familia a auzit zvonul că Abdelhamid Abaaoud ar fi murit în timp ce lupta pentru ISIS, sora lui mai mare Yasmina a vrut să se asigure că este adevărat.

„Ne rugăm să fie mort", a spus ea la vremea aceea, relatează The Daily Mail.

Rugămințile ei nu au fost ascultate. Abdelhamid era în viață. Se pare că ISIS a înscenat moartea teroristului, ca el să se poată infiltra din nou în Europa și să plănuiască alte atentate. Potrivit apropiaților, familia lui nu a fost niciodată religioasă, dar el a devenit extremist încă din adolescență. Un prieten din copilărie al teroristului a povestit că obișnuiau să fumeze canabis și să bea alcool împreună. În mod ciudat, nimeni nu își amintește dacă Abdelhamid Abaaoud a avut vreodată o iubită, dar îi plăcea să se distreze și era foarte popular printre fete. Prietenii lui nu își pot da seama cum s-a transformat dintr-un „copil cuminte", într-un terorist cu sânge rece, pe care l-au căutat toate serviciile secrete europene, timp de mulți ani.

Lui Abdelhamid Abaaoud îi plăcea să se laude cu ororile pe care le săvârșea în numele ISIS și susținea că poate să plece din Siria și să se întoarcă după bunul plac. Avea o fire narcisistă și adora să fie în centrul atenției, iar videoclipurile de propagandă ale Statului Islamic în înfățișaeză râzând lângă cadravrele oamenilor pe care îi omora fără milă. Nu se știe câți alți tineri a reușit să atragă de partea lui, dar surse apropiate teroristului susțin că avea o putere de convingere incredibilă și că era un bun orator. Cert este că miercuri (18 noiembrie), potrivit serviciilor secrete franceze, bărbatul a fost ucis în urma unui raid efectuat la Saint-Denis.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldații ucraineni evacuează locuitorii din localitățile de lângă granița cu Rusia FOTO PROFIMEDIA
image
image
image
image
image
image
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
traffic light 876047 1280 jpg
pizza pixabay jpg
semafor camile kumtag china captura video jpg
alfred blaschke parasutism 106 ani guinness world records jpg
primar voineasa olt jpg
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
bucuresti pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net