Parlamentarii chinezi i-au dat dreptul președintelui să conducă statul pe viață

Ultima actualizare:

    Xi Jinping va putea fi președintele Chinei pentru tot restul viețiiFoto: Getty
Xi Jinping va putea fi președintele Chinei pentru tot restul viețiiFoto: Getty

China se întoarce, pe zi ce trece, tot mai aproape de epoca totalitară din secolul trecut. Deși a avut deja două mandate de președinte, Xi Jinpinj s-a asigurat acum că va sta în fruntea statului pentru tot restul vieții. Amendamentul a fost obținut printr-un vot „democratic”.

În timp ce în România se consideră că există prea mulți reprezentanți ai poporului, în China, 2.600 de parlamentari au votat „pentru” și doar doi s-au arătat împotrivă, iar trei s-au abținut să voteze noul amendament al Constituției, prin care este eliminată limita de timp a mandatelor unui președinte, informează The Guardian.

Anul trecut, Partidul Comunist Chinez l-a reales pe Xi Jinping președinte al statului, iar potrivit vechilor prevederi constituționale, ar fi trebuit să stea la putere până în 2022. Tot atunci ar fi trebuit să anunțe succesorul, dar acest lucru nu se va întâmpla pentru că a fost eliminat numărul maxim de mandate prezidențiale.

Reprezentanții Partidului Comunist spun că decizia este de fapt a poporului, care îl consideră pe Xi Jinping liderul desăvârșit, dorit în fruntea Chinei câte zile o mai avea. Xi Jinping are deja 64 de ani. După vechea rânduială, președintele nu putea avea mai mult de două mandate consecutive, fiecare câte cinci ani. Această Constituție a fost adoptată imediat după moartea lui Mao Zedong, în 1976. Limitarea mandatelor fusese introdusă de Deng Xiaoping, care se temea că depășirea acestui număr ar putea duce la apariția cultului personalității și la dictatură, adică o întoarcere la totalitarismul lui Mao. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net