A înapoiat bijuteriile găsite după cutremur

Ultima actualizare:

    Daniel a găsit comoara  printre dărâmăturile  din orăşelul Rocca di MezzoFoto: AP
Daniel a găsit comoara printre dărâmăturile din orăşelul Rocca di MezzoFoto: AP

Daniel Şchiopu din Dorohoi a devenit erou în Italia, datorită onestităţii sale. Tânărul român a găsit printre dărâmăturile cutremurului din 2009 o casetă cu bijuterii valoroase, pe care le-a înapoiat proprietarilor care nici nu ştiau că există.

De şase ani, Daniel lucrează în construcţii, în orăşelul italian Rocca si Mezzo, din provincia L’Aquila.

Daniel  Şchiopu
Daniel Şchiopu

A plecat din Dorohoi după ce a terminat facultatea, întrucât nu-şi găsea un loc de muncă. S-a stabilit în orăşelul din centrul Italiei şi a început să lucreze pe şantier, conducând utilaje grele. De ceva vreme, românul se ocupă de îndepărtarea ruinelor rămase de la cutremurul din 2009, care a devastat provincia L’Aquila.

În data de 1 septembrie, a plecat, ca de obicei, la muncă. În timp ce lucra pe utilaj şi scormonea printre dărâmăturile clădirilor, a zărit o cutie pe un dulap strivit de ziduri.

„Într-o cutie prăfuită, pe un dulap dintr-o cameră a unei case din Rocca di Mezzo am găsit o mulţime de bijuterii”, a povestit românul pentru ziarul „Il Centro”. Daniel nu s-a gândit nici o secundă să păstreze comoara. Aşa că s-a interesat cui aparţinea casa înainte să fie devastată de seism. I-a găsit repede pe proprietari, apoi i-a căutat şi le-a înapoiat cutia cu bijuterii. Culmea e că aceştia nici măcar nu ştiau de existenţa lor. Se pare că bijuteriile fuseseră ascunse în perete de înaintaşii proprietarilor, iar, în timpul seismului, când zidurile casei s-au dărâmat, au fost scoase la iveală. Bijuteriile, din aur, cu pietre preţioase, au fost evaluate la câteva zeci de mii de euro. Multe dintre acestea sunt foarte vechi şi au o mare valoare. Daniel ar fi putut să păstreze comoara, mai ales că nimeni nu reclamase dispariţia ei. Practic, nici nu exista!“Ceea ce nu ne aparţine, nici nu trebuie să ne aparţină. Cred că adevărata comoară e familia. Vreau să muncesc şi nu tânjesc după averea altuia”, a declarat, pentru „Adevărul”, Daniel Şchiopu. Onestitatea românului i-a atras simpatia locuitorilor oraşului, iar povestea sa a făcut înconjurul Italiei.

Seismul din anul 2009 a distrus centrul Italiei

Provincia  L’Aquila
Provincia L’Aquila

Centrul Italiei a fost zuduit, în 6 aprilie 2009, de un cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter. Cea mai afectată a fost provincia L’Aquila. După seism au fost înregistrate circa 280 de replici, unele cu magnitudinea de 6,2 pe Richter. Majoritatea clădirilor medievale din zonă, între care numeroase biserici, monumente în stil baroc şi un castel construit în secolul al XV-lea, au fost puse la pământ, iar 200 de oameni şi-au pierdut viaţa, printre victime aflându-se şi cinci români. 1.500 de persoane au fost rănite, iar 70.000 au rămas fără locuinţe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
piata gorjului jpg
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net