Grecia în criză: cozi la bănci şi la magazine

Ultima actualizare:

Măsură fără precedent luată de guvernul de la Atena. Premierul Alexis Tsipras a pus “lacătul” pe toate băncile din ţară. Acestea vor fi închise până la 6 iulie, a doua zi după ce poporul grec va decide dacă iese din Uniunea Europeană sau dacă acceptă măsurile de austeritate impuse de la Bruxelles.

De luni (29 iunie), grecii nu mai pot scoate de la bancomate decât sume minore, până-n 60 € pe zi. Toate băncile au fost închise pentru ca sistemul bancar să nu fie falimentat. Efectul? În Grecia s-a instaurat panica printre cetăţeni, în special printre pensionarii care au făcut cozi la bănci în speranţa că-şi vor lua pensiile, dar şi printre cetăţenii obişnuiţi care au devastat supermarketurile şi au golit benzinăriile.

În Europa, bursele sunt în cădere liberă, iar acţiunile băncilor cunosc scăderi accentuate din cauza temerii investitorilor că Grecia nu mai poate fi oprită să iasă din Zona Euro. Şi leul românesc a reacţionat la măsurile radicale din Grecia.  Între timp, turiştii care se pregătesc de vacanţă în această superbă ţară se întreabă “oare ce-i aşteaptă?”.

Cozi la bancomate 

În nordul Greciei, scene de panică au avut loc în faţa băncilor, unde s-au instalat pensionarii, sperând că-şi vor lua pensiile, informează „The Guardian“. „Panică în faţa băncilor, în supermarketuri şi la benzinării. Pensionarii, care aşteptau în faţa unei bănci închise din Salonika, au leşinat atunci când a devenit clar faptul că nu se vor deschide şi că nu-şi vor putea ridica pensia“, notează publicaţia. În Atena, pensionarii au făcut cozi în faţa unor filiale ale băncilor, deşi sistemul este prăbuşit de aproape o săptămână. 

Benzinăriile, fără carburant

În Creta, benzinăriile au fost şi ele forţate să se închidă după ce au rămas fără combustibil. Vangelis Kotsos, directorul unei asociaţii a proprietarilor de benzinării din Chania, a declarat că aproximativ jumătate din benzinării au rămas fără combustibil. El a descris scene de haos deoarece şoferii greci, şi se pare că şi turiştii, au invadat benzinăriile pentru a-şi face plinul. „Mulţi au venit cu canistre, pentru a-şi face rezerve“, explică Kotsos. Pentru a preveni penuria de combustibil, guvernul elen a decis ca transportul public din oraşele unde acesta e gestionat de stat să fie gratuit între 29 iunie şi 6 iulie. Explicaţia a fost ca cetăţenii să nu mai dea năvală la staţiile de carburant.

Market-urile, luate cu asalt

„Masacru în Carrefour Kolonaki“, se arată într-un mesaj pentru „The Guardian“. Clienţii panicaţi luau tot ce puteau de pe rafturi. Până la jumătatea dimineţii a devenit foarte clar că mentalitatea de asediu a acaparat grecii, ca urmare a anunţului închiderii băncilor şi a impunerii controlului de capital. 

Criza din Grecia «slăbeşte» leul

Criza din Grecia a determinat deprecierea monedei naţionale faţă de principalele valute, astfel că euro a fost cotat luni de Banca Naţională a României la 4,4931 lei, în creştere cu 3,54 bani faţă de cotaţia de vineri. Cursul de schimb leu/euro anunţat luni de BNR reprezintă cel mai ridicat nivel al ultimelor cinci luni. Economiştii se aşteaptă la o intervenţie a BNR peste nivelul de 4,50 lei/euro.

4 sfaturi pentru cei care pleacă în vacanţă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net