Febra Zika a băgat lumea în sperieţi

Ultima actualizare:

    Brazilia. Autorităţile împrăştie  pe străzi substanţe  pentru stârpirea ţânţarilorFoto: AP
Brazilia. Autorităţile împrăştie pe străzi substanţe pentru stârpirea ţânţarilorFoto: AP

Purtat de ţânţari din specia Aedes, virusul Zika a îmbolnăvit mii de oameni din America Latină, în ultimele trei luni. Pe zi ce trece, infecţia cu Zika se extinde, ajungând şi în Europa. Medicii sunt alertaţi deoarece virusul e considerat a fi responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii.

Nu există nici un vaccin care să ne protejeze împotriva virusului Zika, dar nici vreun antiviral, care să se administreze împotriva infecţiei. Astfel că virusul se propagă cu o viteză uluitoare. Din octombrie 2015, în Brazilia, ţară în care peste opt luni se vor desfăşura Jocurile Olimpice, s-au înregistrat mii de cazuri de infecţie.

Salvador. Medicii sunt în  alertă maximă
Salvador. Medicii sunt în alertă maximă

În alte 20 de ţări din America de Sud a fost depistat virusul. Acesta a ajuns, în ultima vreme, şi în Europa. E vorba de persoane din Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca şi Elveţia, care au călătorit în America Latină, au fost înţepate de ţânţari şi s-au infectat. Zika nu provoacă probleme de sănătate majore persoanelor infectate, simptomele fiind febră moderată, dureri de cap şi conjunctivită. Problema cea mai serioasă, se pare, apare în cazul gravidelor, care, dacă sunt infectate cu Zika, ar transmite virusul fătului, iar acesta s-ar naşte cu microcefalie.


    Salvador. Medicii sunt în  alertă maximăFoto: AP
Salvador. Medicii sunt în alertă maximăFoto: AP

Asta înseamnă că are creierul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme majore de dezvoltare, conducând chiar şi la moartea bebeluşului. De pildă, Brazilia a înregistrat, din noiembrie 2015,  3.893 de cazuri de malformaţie craniană la bebeluşi. Însă, medicii nu au deocamdată dovezi clare care să arate legătura dintre microcefalie şi Zika. Disperate, autorităţile au început să folosească ţânţari modificaţi genetic pentru a distruge insecta care poartă virusul Zika. Astfel, o „armată” de milioane de ţânţari modificaţi genetic au fost eliberaţi. Aceştia se împerechează cu femelele sălbatice şi transmit „gena letală” urmaşilor lor, astfel încât ţânţarii din noua generaţie mor înainte de a deveni adulţi.

Click! spune

„Pentru noi nu este un virus de temut, în momentul de faţă. Virusul e transmis de un ţânţar, habitatul lui obişnuit e în zonele tropicale. În timpul sezonului rece, să discutăm despre o astfel de problemă, cu siguranţă nu este cazul”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila. El a mai spus că singurele cazuri care ar putea exista în România ar fi doar „de import”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net