Explodează preţurile vacanţelor în Grecia?

Ultima actualizare:

    Experţii britanici avertizează că guvernul de la Atena va creşte taxele şi tarifele în staţiunile de vară
Experţii britanici avertizează că guvernul de la Atena va creşte taxele şi tarifele în staţiunile de vară

Negocierile dintre premierul Alexis Tsipras şi reprezentanţii Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI, începute luni nu prevestesc nimic bun pentru turişti. TVA-ul poate creşte simţitor în turism şi preţurile să explodeze în acest sezon.

Ţinând cont de faptul că guvernul elen nu a acceptat să crească TVA-ul la energia electrică şi să scadă pensiile (n.r. în condiţiile în care o pensie medie în Grecia este de 833 de euro), este necesară modificarea politicii fiscale pe alte sectoare de activitate pentru a putea achita datoria externă de peste 310 miliarde de euro. Astfel, analiştii britanici au luat în calcul cel mai probabil scenariu: scumpirea pachetelor turistice.

În 2015, peste 25 de milioane de turişti sunt aşteptaţi în Grecia, dintre care peste un milion români şi peste 2,5 milioane britanici. Guvernul elen a ajuns în incapacitate de plată şi are nevoie de un împrumut urgent de 7,2 miliarde de euro pentru a debloca sectorul public.

În schimbul acestui împrumut trebuie să accepte un set de măsuri de criză. Pentru a avea de unde să plătească e luată în calcul dublarea taxelor din sectorul turistic de le 6,5 la 13% şi majorarea cu până la 30% a TVA-ului în anumite insule. Având în vedere că sectorul turistic aduce 25% din veniturile de la buget, e foarte posibil să spune „adio”  vacanţelor ieftine în Grecia.

Thanassis Papanikolaou, preşedintele unei asociaţii de dezvoltatori în turism avertizează că aceste scumpiri pot îngropa Grecia definitiv. “Orice scumpire va duce turiştii către alte destinaţii mai ieftine. Ştim din 2011 că orice creştere de la 13 la 23 la sută la TVA-ul pe produsele alimentare a dus la închiderea a 4.500 de firme producătoare şi a băgat în şomaj 45.000 de angajaţi”. Zilele acestea premierul grec Alexis Tsipras trebuie să anunţe planul de măsuri de austeritate.

Ciprian Enea, consultant besttourism.ro
Ciprian Enea, consultant besttourism.ro

Ciprian Enea: "Cărţile sunt deja făcute pentru sezonul 2015"

"Pentru actualul sezon cărţile sunt deja făcute, în sensul că sunt stabilite toate condiţiile, ceea ce înseamnă că la pachetele turistice pentru Grecia nu vom avea modificări de preţuri, indiferent ce măsuri se vor lua de către guvernul elen. Mai mult, în sezonul 2015, preţurile pentru Grecia au scăzut cu circa 5% faţă de 2014, când ajunseseră cel mai sus".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net