Evacuare masivă în California! Cel mai înalt baraj din SUA riscă să se prăbuşească

Ultima actualizare:

    Barajul Oroville foto: Guliver/Getty Images
Barajul Oroville foto: Guliver/Getty Images

E haos în California! Aproximativ 200.000 de persoane au primit ordin de evacuare, după ce ploile abundente au slăbit barajul Oroville. Între timp, autorităţile au precizat că ameninţarea unei cedări iminente s-a diminuat în ultimele ore, însă locuitorii sunt rugaţi să nu revină în comunităţile evacuate.

”Acum nu mai avem apă care se varsă peste scurgerea de urgenţă. Deşi asta aduce o oarecare stabilitate situaţiei, însă sunt multe necunoscute. Nu suntem în punctul în care să luăm o decizie cu privire la cât de sigură ar fi repopularea zonelor evacuate”, a declarat şeriful Kory Honea, potrivit news.ro, care citează AFP.


    Barajul Orovillefoto: Guliver/Getty Images
Barajul Orovillefoto: Guliver/Getty Images

Ameninţarea nu este reprezentantă de cedarea în sine a barajului, ci de scurgerile de urgenţă create de autorităţi pentru a elimina apa în exces. De asemenea, o gaură uriaşă a apărut săptămâna trecută în principala poartă de scurgere a barajului, forţând autorităţile să deschidă pentru prima dată în istorie scurgerea de urgenţă.

Însă, apa în exces a început să erodeze dealurile din jurul barajului, ceea ce ar putea să ducă la pornirea unui val de apă spre oraşele situate în aval de barajul Oroville.


    Aproximativ 200.000 de persoane au primit ordin de evacuareFoto: EPA
Aproximativ 200.000 de persoane au primit ordin de evacuareFoto: EPA

Autorităţile au eliminat până acum 2.830 de metri cubi de apă în fiecare secundă prin principala scurgere, reducând considerabil nivelul apei. Deşi cea mai mare ameninţare a fost în acest moment depăşită, ordinele de evacuare rămân în vigoare până ce experţii vor putea să evalueze condiţia celor două scurgeri.

Autorităţile avertizate încă din 2005 de un posibil pericol

Activişti ecologişti şi oficiali locali au transmis o serie de avertismente în ultimul deceniu în legătură cu pericolul unei inundaţii catastrofale în aval de barajul Oroville din nordul Californiei – exact scenariul ce risca să se producă în weekend şi care a dus la ordine de evacuare pentru aproape 200.000 de persoane- dar autorităţile federale şi cele de la conducerea statului le-au respins, relatează Associated Press.


    Cu o înălţime de 235 de metri, barajul Oroville este cel mai înalt din SUAFoto: EPA
Cu o înălţime de 235 de metri, barajul Oroville este cel mai înalt din SUAFoto: EPA

Autorităţile federale şi cele de la nivel de stat au respins temerile, spunând că au încredere că dealul care ajută la oprirea sutelor de miliarde de litri de apă este stabil şi nu trebuie consolidat cu beton.

Această decizie este pusă în prezent sub semnul întrebării, după ce soliditatea dealului a fost pusă pentru prima dată la încercare în istoria barajului vechi de aproape 50 de ani.

Cu o înălţime de 235 de metri, barajul Oroville este cel mai înalt din ţară. Structura se află la circa 115 kilometri nord de Sacramento, în dealurile de la nord de Sierra Nevada.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net