Europa sub teroare! Declarațiile românilor martori la atentatul de la Londra

Ultima actualizare:

    Trei terorişti au ucis şapte persoane  şi au rănit 47 într-un atac sângeros care a durat 8 minuteFoto: AFP
Trei terorişti au ucis şapte persoane şi au rănit 47 într-un atac sângeros care a durat 8 minuteFoto: AFP

Moartea pluteşte în aer! Anglia a devenit ţinta teroriştilor. În mai puţin de o jumătate de an, Regatul Unit a fost lovit de trei ori, iar în atentatul de pe podul Westminster printre victime a fost şi românca Andreea Cristea. Sâmbătă seara, la ora locală 22:08 Londra a devenit iar scena unui măcel săvârşit cu sânge rece. În timp ce tăiau gâturile oamenilor, pe stradă, teroriştii strigau: “în numele lui Allah!”. Românul Florin Morariu a asistat la masacru.

Ora 22:08, Podul Londrei. O dubiţă albă, aparţinând companiei B&Q loveşte cu viteza de 80 km/h pietonii aflaţi în zona Podului Londrei. Maşina se opreşte în dreptul Borough Market şi trei bărbaţi cu veste de armată pe ei coboară înarmaţi cu nişte cuţite având lama de 32 de centimetri. În loc să îi ajute pe răniţii de pe şosea, încep să le taie gâturile strigând “în numele lui Allah”. Lumea adunată pe străzi începe să fugă, iar teroriştii înjunghie la întâmplare trecătorii. “Lumea s-a panicat şi a luat-o la fugă. Mă aflam în Restaurantul Sheaf. Bodyguardul încerca să ţină uşa blocată. ­Intrase înăuntru după ce a văzut doi bărbaţi cum înjunghiau în mod repetat două femei. În local erau peste 100 de persoane”, a declarat Will. S.


    Florin Morariu lucrează  ca brutar în Londra
Florin Morariu lucrează ca brutar în Londra

Românul Florin ­Morariu, brutar, a asistat la toată ­scena şi a filmat câteva cadre după producerea măcelului. Într-un film postat pe Internet, românul povesteşte că l-a lovit în cap pe unul dintre terorişti. “Ferească Dumnezeu! Ce se ­întâmplă aici! Nebunii ăştia au împuş­cat iar oameni. I-am dat un coş în cap teroristului. Am nevoie de ceva mai dur! Un făcăleţ sau un par de sub masă. Uitaţi-vă ce e aici! Doamne fereşte!”, se aude în filmarea românului. “Erau trei bărbaţi şi ucideau la întâmplare. Am încercat să dau peste ei cu taxiul şi să îi îndepărtez de trupurile oamenilor peste care tocmai trecuseră cu dubiţa şi pe care voiau să îi înjunghie. Am reuşit să pun maşina între 20 de trupuri căzute pe asfalt şi atacatori. Atunci au încercat să intre în localurile de pe margine. O tânără ospătăriţă a blocat uşa unui club cu trupul ei. Criminalii au sfârtecat-o lovind-o cu bestialitate de mai multe ori cu lamele”, a povestit taximetristul londonez Aksha Patel.

Ora 22:14. Primele ambulanţe ajung la faţa locului şi le acordă primul ajutor victimelor. Pentru multe dintre ele nu se mai poate face nimic. Aveau jugulara tăiată şi pierduseră mult sânge. Ora 22:16. Se aud focuri de armă şi cei trei terorişti cad răpuşi de gloanţele poliţiei. Cei trei purtau veste false cu exploziv pentru a-şi intimida victimele.


    Teroriştii au intrat  cu o dubiţă în mulţime,  apoi au fost ucişi  de poliţişti
Teroriştii au intrat cu o dubiţă în mulţime, apoi au fost ucişi de poliţişti


    Trecătorii s-au  ales cu răni grave  după ce au fost  înjunghiaţi de atacatoriFoto: AFP
Trecătorii s-au ales cu răni grave după ce au fost înjunghiaţi de atacatoriFoto: AFP

Câteva ore mai târziu, între 1:20 şi 1:50 patru explozii sfâşie cerul Londrei. Geniştii detonaseră câteva dispozitive explozive artizanale. Ieri, 12 suspecţi au fost arestaţi şi poliţia metropolitană a confirmat că aveau legătură cu atacul. Premierul Theresa May a instituit alerta maximă la nivelul întregii ţări. Dintre cei 48 de răniţi, care au ajuns la spital în miez de noapte, unul şi-a pierdut viaţa, 22 rămânând în stare critică.

Flash atentate 2017


    Foto: Guliver/ Getty Images
Foto: Guliver/ Getty Images

Marea Britanie

22 mai. Un terorist kamikaze s-a detonat în foaierul care face legătura dintre arena de concerte şi gara principală din Manchester. Atacul a avut loc chiar la sfârşitul concertului susţinut de cântăreaţa Ariana Grande, în timpul evacuării spectatorilor. Au fost 22 de morţi şi circa 60 de răniţi.

Franţa

20 aprilie. Un poliţist şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost răniţi în timpul unui atac armat îndreptat împotriva forţelor de ordine din Paris, pe celebrul bulevard Champs-Elysees. Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul, indicând şi numele celui care a dus la bun sfârşit misiunea: Abu Yussef. Atacatorul a fost ucis de poliţişti, iar în urma confruntărilor o turistă a fost rănită uşor de un glonţ.

Suedia

7 aprilie. Un camion a intrat în mulţime, pe o stradă centrală din capitala Stockholm, ucigând patru persoane şi rănind alte 15. Printre răniţi a fost şi un român. Şoferul camionului, din Uzbekistan, a fost arestat pentru terorism.

Rusia

3 aprilie. O bombă artizanală a fost detonată în staţia de metrou Sennaia Plosciad din Sankt Petersburg, iar o alta, nedetonată, a fost găsită în staţia Plosciad Vosstania. 1persoane au murit şi 50 au fost rănite în deflagraţie. Atacatorul, un cetăţean kârgâz, s-a aruncat în aer în mijlocul mulţimii.

simeon stalpnicul png

Bianca Solomon e o tânără de 20 de ani care studiază în Anglia. După seria de atentate din Londra este speriată şi nu ştie ce să facă. “Peste două săptămâni voi avea cursuri în zona atentatului de sâmbătă şi mă gândesc cu groază că voi trece în locul acela unde au murit oameni nevinovaţi. E greu să trăieşti cu frica de a ieşi pe stradă şi să nu ştii dacă te mai întorci acasă. Nu poţi să mergi şi să analizezi oamenii care trec pe lângă tine dacă nu cumva sunt terorişti. Nu înţeleg de ce nu se iau măsuri, aici, la Londra. Pur şi simplu să închidă zona. Toţi prietenii mei de aici sunt speriaţi şi le este frică să mai iasă şi ziua din case. Eu aş schimba universitatea, dar mă tem că şi gara sau trenul ar putea fi atacate”, ne-a spus Bianca.

Edi Enache e model şi fotograf. Şi el este la fel de speriat. “După ce s-a întâmplat aseară (n.r. sâmbătă) nu ştiu dacă o să mai revin aici. Eram acasă, din fericire. Am fost acum două zile prin zona aia şi de câteva ori în ultimele săptămâni. Este destul de ciudat astăzi, nu am văzut niciodată străzile atât de goale duminica. Singurul loc în care am văzut oameni e la supermarket, să îşi ia de mâncare. Nimeni nu vorbeşte despre aseară, dar se simte tensiunea în aer, pentru că se poate întâmpla oriunde, în orice cartier. Ultimele atentate fuseseră la Parlament şi cumva era senzaţia că vizaseră ceva politic. E ciudat. Eu oricum o să revin acasă la finalul lunii acesteia”.

simeon stalpnicul png

1.500 de oameni călcaţi în picioare la Torino


    Suporterii lui Juventus  s-au speriat de la  focurile de artificiiFoto: Epa
Suporterii lui Juventus s-au speriat de la focurile de artificiiFoto: Epa

Panică maximă în Piaţa San Carlo, din Torino! Câteva pocnitori şi focuri de artificii au fost suficiente pentru a institui panica în rândul celor 30.000 de suporteri ai echipei Juventus Torino, care veniseră sâmbătă seara pentru a viziona finala Champions League. A fost suficient ca în mulţime să se audă strigătul “Bombăăăă!” că toţi au fugit care încotro a putut. 1.500 de oameni au ajuns la spital, dintre care şapte cu răni extrem de grave. Printre răniţii care se zbat între viaţă şi moarte este şi un băiat de 7 ani, care a fost pur şi simplu zdrobit. Tragedia s-a produs cu 10 minute înainte de fluierul final al partidei, când echipa italiană era condusă de Real Madrid cu scorul de 4-1.

Festival amânat din cauza ameninţărilor


    Trupa Rammstein nu a  mai cântat la Nuerburg
Trupa Rammstein nu a mai cântat la Nuerburg

Autorităţile germane din Rhineland-Palatinate au decis suspendarea festivalului “Rock am Ring” ce urma să aibă loc în acest weekend în oraşul Nuerburg din cauza unei ameninţări teroriste “concrete”. Cele patru scene amenajate în oraş au fost înconjurate de forţele de ordine la ora locală 21.00 şi trupele speciale au început să patruleze pe străzi după ce un reprezentant al guvernului regional, Joachim Winkler, a dispus ca 1.200 de poliţişti să patruleze 24 de ore din 24 pe străzi. La festival trebuiau să vină 90.000 de persoane şi în deschidere să cânte formaţia Rammstein, extrem de îndrăgită în Germania.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net