Efectele Brexitului: urmează în Italia un referendum pentru zona euro?

Ultima actualizare:

    Vremuri tulburi și pentru premierul Italiei, Matteo Renzi
Vremuri tulburi și pentru premierul Italiei, Matteo Renzi

Rezultatul referendumului de joi nu numai ca va rupe legaturile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, dar are potentialul sa distruga zona euro. Chestiunea nu a ajuns, inca, in dezbaterile din spatiul public, dar consecintele Brexitului vor fi negative pentru Marea Britanie si devastatoare pentru Uniunea Europeana.

Problema principala nu este dorinta altor tari de a organiza un referendum asemanator. Problema este mult mai acuta.

In Italia, in luna octombrie, va avea loc un referendum. Tema nu este Uniunea Europeana, ci reformele constitutionale impinse de Matteo Renzi, premierul Italiei. Premierul italian se poartă precum un jucător de poker la fel de nebunește precum a făcut-o David Cameron.

Renzi le cere italienilor să fie de-acord cu o serie de reforme care să modifice sistemul politic. Propunerile sunt sensibile. Dar italienii văd în acest referendum oportunitatea unui vot de blam la adresa guvernului. Renzi a promis că, în cazul unui rezultat negativ, el va demisiona din fruntea guvernului. Dacă se va întâmpla acest lucru ar însemna o nouă eroare de judecată, similară cu cea a lui Cameron.

Sondajele de opinie indică un avantaj la limită în favoarea adoptării propunerilor inițiate de Renzi. Dar, la fel ca și în Marea Britanie, totul poate bascula în ultima clipă. Dacă Renzi pierde, atunci fie va demisiona imediat, fie va anunța organizarea de alegeri la începutul lui 2017. Populiștii din Mișcarea 5 Stele abia așteaptă momentul.

Implicațiile căderii guvernului în Italia sunt enorme.

Dinamica politică din Italia nu este cu mult diferită față de cea din Marea Britanie. Electoratul este ca un butoi cu pulbere. Țara nu a înregistrat creșteri esențiale ale productivității de când a aderat la zona euro, în 1999. Publicul italian are destule motive să ceară schimbări fundamentale. Spre deosebire de Marea Britanie, Italia se confruntă și cu o rată mare a șomajului. Scandalurile de corupție sunt la ordinea zilei iar economia țării este, în continuare, în piuneze. Pentru toate acestea, italienii învinuiesc zona euro. Iar o ieșire a Italiei din blocul monetar ar declanșa un colaps total în foarte scurt timp. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net