E paralizat, dar merge cu ajutorul gândurilor

Ultima actualizare:

Minune tehnică! Britanicul Rob Camm merge, deşi e paralizat de la gât în jos. Tânărul de 21 de ani îşi controlează mişcările cu ajutorul unui exoschelet bionic comandat de gânduri.

Fostul rugbist Rob Camm, din Berkeley, Gloucestershire (Marea Britanie), a fost ţintuit în scaunul cu rotile, după ce, în urmă cu 2 ani, a suferit un grav accident de maşină chiar înainte de a intra la facultate. Tânărul şi-a frânt coloana vertebrală şi a rămas paralizat de la gât în jos.

Atunci, medicii i-au spus că nu va mai fi în stare să meargă vreodată şi nici să mai intre pe terenul de rugby. Însă, graţie dispozitivului revoluţionar dezvoltat de o companie din Marea Britanie, bărbatul a învăţat să meargă din nou, să urce şi să coboare scările. Maşinăria poartă numele de Rex şi e controlată cu ajutorul a 79 de electrozi ataşaţi pe craniu care transformă semnalele primite de la creier în mişcări. Dispozitivul realizat din fibră de carbon e propulsat de o baterie reîncărcabilă, suficientă pentru două ore de plimbare. Tânărul încă învaţă să meargă cu ajutorul robotului bionic şi face eforturi pentru a-l controla 100%.

E uimitor când mă uit în jos şi îmi văd picioarele mişcându-se. E ceva neobişnuit să mă văd deplasându-mă şi fără scaunul cu rotile”, a mărturisit, Rob, pentru Daily Mail. Deşi e încă dependent de ventilator pentru a putea respira, Rob e încântat că le va putea face galerie colegilor săi din echipa de rugby a Universităţii York.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
ceai plante jpeg
amazoane jpg
loto jpeg
stil de viata 1536x1025 jpg
index webp
Magda Myszczynska colaj instagram jpg
fratii ioan si viorel micula adevarul jpg
euro valuta bani pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net