Drumul spre Antalya poate fi rapid sau frumos

Ultima actualizare:

În general când pleci în vacanţă este bine să acorzi suficient timp drumului. Nu te obligă nimeni să alegi către destinaţie şi nici să fi punctual, mai ales dacă ai ales o destinaţie aşa plină de istorie cum este drumul spre Antalya.

Dacă e să te iei după “tehnologie” drumul cel mai rapid trece durează cam 16 ore, fără să ţină cont de trafic, ci numai de vitezele legale.

Trebuie să ţi cont de faptul că pe drumul spre Antalia ai de plătit ceva taxe. În Bulgaria se plăetşte o taxă de drum, cam la fel ca cea din România. Ultima oară era cam 10 leva. Dacă nu ai leva, plăteşti în euro şi te vor taxa la cursul pe care-l vor ei. În Turcia se plătesc taxe de autostradă, şi taxa de trece a Bosforului. Aceasta se plăteşte doar pe sensul dinspre Europa spre Asia. La întoarcere nu mai trebuie plătită. Taxa de viză este de 10 euro sau 12 dolari americani. Pentru că nu este membră a Uniunii Europene, atenţie, în Turcia, moneda americană este mult mai avantajoasă decât cea europeană. Aşa că ar fi bine dacă plecaţi cu cash în buzunar mai bine să alegeţi varianta verde. Pe de altă parte, între Bulgaria şi Turcia vei avea parte de duty-free-uri adevărate pentru shopping.


    foto: wikipedia.org
foto: wikipedia.org

În drumul spre Antalia, în Turcia, nu vezi staţiile de combustibil cu GPL. Din cauza căldurii, probabil, sunt îngropate în pământ, aşa că dacă automobilul tău foloseşte acest tip de combustibil va trebui să te uiţi după inscripţia "Otogaz", sau, evident, la panourile cu preţurile.

Detectoarele de radar sunt interzise în Turcia, aşa că dacă aveţi maşina dotată cu aşa ceva şi aveţi un drum spre Antalya  mai bine-l demonţi şi-l lăsaţi acasă pentru că amenzile sunt desptul de piperate (de ordinul miilor de euro). Oricum limita de viteză pe şoselele expres este de 110 km/h.  Amenzile “de radar” costă cam 30-50 de euro, dar dacă nu le plăteşti pe loc, le poţi lua aasă, ca amintire, fără să o plăteşti. Autostradă în limba lui turcă se scrie Otoyol, aşa că indicativele de autostradă se numesc, O. Astfel O-1 şi O-2 trec prin Istanbul, O-30 trece prin Izmir sau O-20 trece pe centura capitalei, Ankara.

Drumul spre Antalya – frumos

Pe de altă parte, dacă ai ales să guşti cu adevărat gustul istoriei pe drumul spre Antalya, trebuie musai să opreşti la Gallipoli, Troia, Bergama, Patara, Efes. Dacă ai chef cu adevărat de un drum spre Antalya cu adevărat frumos, la 30 de kilometri de Fethyie, faceţi drepta către Kas şi Finike. E o intersecţie destul de importantă şi bine semnalizată. Până la urmă drumul spre Antalia duce, chiar dacă este un ocol de câţiva zeci de kilometri.

Dar vei avea parte de un traseu de vis pe o şosea tăiată în stâncă. Poţi vizita la pas, cel mai lung canion din Turcia, Saklikent, lung de vreo 20 de kilometri. Localitatea Kaş este una din cele mai vechi din Anatolia fiind încăractă de istorie, urcând până la Alexandru cel Mare sau Războiul Troii. Aici nu trebuie să ratezi gustul fructelor de “limba soacrii” sau “opuntia vulgaris”, sunt delicoase dar trebuie să te înveţe un localnic cum se consumă. De aici îţi poţi continua liniştit drumul spre Antalya, chiar dacă, tehnic te afli deja acolo.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net