Document scandalos retras de Comisia Europeană, după ce s-a propus înlocuirea termenului «Crăciun»

Ultima actualizare:

    Un document intern al Comisiei Europene recomanda renunțarea la termenul ”Crăciun”foto: Shutterstock
Un document intern al Comisiei Europene recomanda renunțarea la termenul ”Crăciun”foto: Shutterstock

Situație neplăcută generată de un document intern al Comisiei Europene, în care se recomanda înlocuirea termenului ”Crăciun” cu ”sezonul sărbătorilor”. Schimbarea ar fi urmat să ilustreze diversitatea culturii europene şi să prezinte natura incluzivă a Comisiei Europene. Protestele masive ale politicienilor de dreapta au dus la retragerea acestui document.

Executivul UE a decis retragerea documentului lansat de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, la sfârşitul lunii octombrie, după un articol din tabloidul italian Il Giornale, care susţinea că este o încercare de „anulare a Crăciunului”, potrivit The Guardian, citat de News.ro.

Documentul Comisiei Europene recomanda ca termenul „Crăciun” să fie înlocuit cu „sezonul sărbătorilor”.

Inițiatoarea acestui demers, comisarul pentru egalitate Helena Dalli, și-a cerut scuze și a promis că va lucra în continuare la document.

„Iniţiativa mea de a elabora linii directoare ca document intern pentru comunicarea către personalul comisiei în sarcinile lor a fost menită să atingă un obiectiv important: să ilustreze diversitatea culturii europene şi să prezinte natura incluzivă a Comisiei Europene în toate categoriile sociale şi convingerile cetăţenilor europeni. Cu toate acestea, versiunea ghidurilor publicate nu serveşte în mod adecvat acestui scop. Nu este un document matur şi nu îndeplineşte toate standardele de calitate. În mod clar, liniile directoare necesită mai multă muncă. Prin urmare, retrag orientările şi voi lucra în continuare la acest document”, a spus Dalli.

O serie de politicieni de dreapta, inclusiv fostul preşedinte al parlamentului european Antonio Tajani, membru al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, s-au războit ulterior asupra problemei pentru a-şi exprima opoziţia faţă de sfatul „absurd”. „Incluziunea nu înseamnă negarea rădăcinilor creştine ale UE”, a scris Tajani pe Twitter.

Citește și:

Mitul lui Moș Crăciun, un rău necesar?

Oficialii de la Comisia Europeană, sfătuiți să evite și cuvintele ”doamne și domni”

Ca parte a actualizării limbajului folosit de personalul său, Comisia Europeană le-a cerut oficialilor să fie mai sensibili în comunicările lor.

Potrivit The Guardian, oficialii care lucrează cu colegiul comisiei de 27 de oameni, condus de Ursula von der Leyen, au fost sfătuiţi să evite să presupună că toată lumea este creştină, albă şi căsătorită. În loc să se refere la Crăciun, oficialii ar trebui să spună "sezonul sărbătorilor”, sugerează documentul.

Oficialii au fost sfătuiţi, de asemenea, să evite pronumele specifice genului şi cuvintele şi expresiile bazate pe gen, cum ar fi "preşedinte", "doamne şi domni" sau "făcută de om".S-a sugerat ca oficialii să întrebe oamenii care sunt pronumele lor şi să fie atenţi folosind termeni precum "gay" şi "lesbiene" ca substantiv. "Transgender, bi sau intersexual nu sunt substantive. Spuneţi persoane trans, homosexuale etc. sau referiţi-vă explicit la persoana respectivă”, s-a recomandat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net