Cutremur în Nepal. Autorătăţile şi-au recunoscut vina după seism

Ultima actualizare:

    Cutremur în Nepal. 12.000 de persoane au fost rănite în urma seismuluiFoto AP
Cutremur în Nepal. 12.000 de persoane au fost rănite în urma seismuluiFoto AP

Cutremur în Nepal. Autorităţile nepaleze au recunoscut că au comis erori în răspunsul lor iniţial la cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs sâmbătă şi soldat, potrivit ultimului bilanţ, cu peste 6.000 de morţi, relatează Reuters. Locuitorii au început proteste de stradă pentru a denunţa acţiunile lente sşi numărul insuficient al echipelor de salvare.

200 de manifestanţi s-au adunat în faţa Parlamentului pentru a-şi exprima nemulţumirile. În satul Sangachowk, grav afectat de cutremur, locuitori furioşi au blocat două camioane cu ajutoare. Ulterior, ei au oprit trei camioane militare, un act ce a provocat tensiuni cu soldaţi înarmaţi. "Guvernul nu ne-a spus nimic, camioane cu alimente trec pe lângă noi şi nu se opresc", a denunţat unul dintre manifestanţi.

Cutremur în Nepal. BIlanţul morţilor ar putea ajunge la 10.000 de morţi

Autorităţile nepaleze au recunoscut că nu erau pregătite pentru o catastrofă de o asemnea amploare. Oficialii au explicat că au existat erori în gestionarea sirtuaţiei de criză.  "Este o catastrofă de o amploare fără precedent. Au existat breşe în gestionarea unor operaţiuni de salvare", a recunoscut ministrul nepalez al Comunicaţiilor, Minendra Rijal. La rândul său, premierul nepalez Sushil Koirala a estimat, marţi, că bilanţul definitiv ar putea ajunge la 10.000 de morţi. Un astfel de bilanţ l-ar depăşi pe cel din 1934, când 8.500 de persoane au murit în urma unui cutremur puternic.

"Peste 6.000 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături în urma cutremurului de 7,9 grade produs sâmbătă şi a replicilor seismice", a declarat miercuri vicepremierul Nepalului, Bam Dev Gautam, citat de site-ul de ştiri DNAIndia.com. Alte 12.000 de persoane au fost rănite.

Cutremur în Nepal. Seismul a făcut victime şi în ţările învecinate

Seismul puternic nu a aflectat doar nepalul, ci şi ţările aflate în apropiere. Peste 80 de persoane au murit din cauza mişcărilor puternice de pământ în India şi în Tibet. Spitalele sunt arhipline de răniţi, iar autorităţile se tem de apariţia unor epidemii. Ministrul nepalez de Externe, Shanker Das Bairagi, a cerut comunităţii internaţionale să trimită medici şi echipe pentru operaţiunile de căutare. "Avem nevoie de neurologi, chirurgi ortopezi", a precizat şeful diplomaţiei nepaleze.

Cutremur în Nepal. Ajutoarele din străinătate se distribuie greu

Ajutorul internaţional a început să sosească în Nepal, dar distribuirea sa se face lent. Aproximativ 1,4 milioane de oameni au nevoie urgentă de alimente şi apă, iar numărul persoanelor afectate de cutremur se ridică la şapte milioane. Sunt în continuare probeleme cu furnizarea energiei electrice. Nepalul are 28 de milioane de locuitori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net