Cutremur în Nepal: «Am salvat zeci de victime din moloz»!

Ultima actualizare:

    Sub ruinele templului Patan Bhaktapur au fost prinşi 200 de turişti
Sub ruinele templului Patan Bhaktapur au fost prinşi 200 de turişti

Peste 300.000 de turişti se află în Nepal. Printre ei şi 19 români. Patru din ei sunt alpinişti care doreau să urce pe Everest şi să înfigă drapelul României pe cel mai înalt vârf din lume. De la ei am aflat primele informaţii despre dezastrul produs de cutremurul de 7,8 pe scara Richter, care a avut loc sâmbătă (25 aprilie) la prânz.

Sâmbătă, la ora locală 11.53, pământul s-a mişcat apocaliptic în regiunea Kathmandu, din Nepal. Câteva avalanşe gigantice au coborât cu viteză spre taberele alpiniştilor, apoi spre localităţile de la poalele Vârfului Everest. Cel puţin 18 alpinişti şi-au pierdut viaţa. Din fericire, printre aceştia nu sunt şi cei patru români aflaţi în expediţie în Nepal.

Alpinistul Alex Găvan este unul din cei 19 români aflaţi în Nepal. Toţi sunt în siguranţă
Alpinistul Alex Găvan este unul din cei 19 români aflaţi în Nepal. Toţi sunt în siguranţă

Tabăra românilor care se aventuraseră pe Everest a fost măturată de avalanşa de  zăpadă şi de bolovani, declanşată de cutremurul devastator. Alpinistul Alex Găvan, aflat în Tabăra de Bază, a scris pe Twitter că a fost o “avalanşă uriaşă” şi că multe persoane se aflau pe munte. “Tabăra de bază de pe Everest. Cutremur uriaş, apoi avalanşă de pe Pumori”, a scris alpinistul român. “Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe, multe persoane se află pe munte”, a adăugat Găvan. Când şi-a revenit din primul şoc, românul a trimis mesaje prin care a făcut apel să fie trimise elicoptere pentru transportarea răniţilor de pe Everest. Zeci de străini l-au întrebat despre persoane dragi lor care se aflau pe munte în momentul seismului.

La Kathmandu, sunt peste 700 de morți și sute de clădiri distruse
La Kathmandu, sunt peste 700 de morți și sute de clădiri distruse

“Am ajutat la căutarea şi salvarea victimelor dintr-o vastă zonă devastată. Mulţi morţi. Mult mai mulţi răniţi. Mulţi vor muri dacă nu sunt transportaţi cu elicopterele de urgenţă”, a avertizat Găvan. 

La Pokhara, la 80 km de epicentru, pământul s-a surpat
La Pokhara, la 80 km de epicentru, pământul s-a surpat

O replică puternică, cu magnitudinea de 6,7, s-a înregistrat ieri în regiunea Kathmandu, dar aparatele au înregistrat zeci de replici. Cel mai grav cutremur produs în Nepal a avut loc în 1934 şi a provocat moartea a peste 8.500 de persoane.

Așa arăta ieri centrul orașului Kathmandu
Așa arăta ieri centrul orașului Kathmandu

De ce s-a produs seismul din Nepal

“Evenimentul acesta, deşi este tragic, nu reprezintă ceva neobişnuit pentru această regiune, ţinând cont de faptul că tot lanţul muntos, care se întinde din Tibet până aproape de Marea Caspică,  e o zonă de coliziune majoră a plăcilor continentale”, a declarat Nicholas Sitar, expert în geologie, citat de CNN.

Placa tectonică pe care se regăseşte India se deplasează spre cea eurasiatică cu circa 45 de milimetri pe an, iar acest lucru generează seisme cu o magnitudine între opt şi nouă grade în Himalaya, la intervale de timp situate undeva între 500 şi 1.000 de ani, potrivit lui Marin K. Clark, specialist în geologie, citat de CNN.

În Sudul Asiei, au loc cutremure cu magnitudinea de 4 sau 5 grade de mai multe ori pe an. Însă, un seism asemănător cu cel de sâmbătă s-a produs în 1934, când au murit peste 8.500 de oameni şi a avut magnitudinea 8,2 pe scara Richter. 

Flash news

  • Bilanţul tragediei. Autorităţile nepaleze au anunţat ieri că peste 2.500 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături şi peste 6.500 de oameni au fost răniţi, la nivel naţional. Numai în capitala Kathmandu au fost înregistrate 700 de decese. În India au murit 53 de persoane, iar la graniţa cu China 36 persoane şi-au pierdut viaţa. Şerpaşii au estimat decesul a peste 70 de alpinişti, printre care şi unul dintre directorii Google, Dan Fredinburg.
  • Monumente distruse. Printre vestigiile doborâte de seism este Turnul Dharahara, înalt de 63 de metri, construit în 1832.

  • Între ruinele acestuia au fost prinşi peste 200 de turişti. Trei temple străvechi au fost făcute una cu pământul chiar în timp ce sute de oameni îşi făceau rugăciunea. Templele Royal Squares, Patan Bhaktapur (foto) şi Kathmandu Durbar Squares s-au transformat în morminte.
  • Seismul, prezis cu o săptămână înainte. Între 12 şi 18 aprilie, cu doar o săptămână înaintea producerii seismului de 7,8 grade din Nepal, peste 50 de seismologi din întreaga lume s-au reunit la Kathmandu. Ei au anunţat atunci iminenţa producerii unui cutremur similar celui din 1934, care a ras oraşul de pe faţa pământului.
  • Delia Opran a fost dată dispărută. Cei patru alpinişti români aflaţi în expediţie pe vârful Everest sunt Alex Găvan, Teofil Vlad, Justin Ionescu şi Zsolt Torok. Toți se află în siguranță. Potrivit Ministerului de Externe, în Nepal erau şi 15 turişti români. Toţi sunt în afara oricărui pericol.

Delia Opran
Delia Opran

Printre aceştia se numără şi Delia Opran, cântăreaţă, îmblânzitoare de şerpi şi pasionată de excursii extreme. Ea a anunțat pe Facebook că a pornit în expediţie fără ghid sau şerpaş. Inițial a fost declarată dispărută pentru că nu a luat legătura cu autoritățile, nici cu familia, dar a fost găsită în siguranță.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net