Cutremur în Nepal. Alpiniştii români sunt teferi

Ultima actualizare:
Alex Găvan a povestit clipele de teroare prin care a trecut după cutremur
Alex Găvan a povestit clipele de teroare prin care a trecut după cutremur

Cutremur în Nepal. Alpiniştii Justin Ionescu, Zsolt Torok, Alex Găvan şi Teofil Vlad, aflaţi în Munţii Himalaya în timpul cutremurului, care a avut loc sâmbătă, şi în urma căruia s-a produs o uriaşă avalanşă, sunt teferi şi în siguranţă. Alex Găvan, românul care a oferit primele informaţii despre seismul care a produs o adevărată catastrofă în Nepal, a confirmat acest lucru pe reţeaua de socializare.

Elicopterele au reluat, luni dimineaţa, evacuarea alpiniştilor blocaţi pe Muntele Everest, în urma avalanşelor declanşate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8, soldat cu peste 4.000 de morţi, potrivit celui mai recent bilanţ. "Justin Ionescu şi Zsolt Torok, cei doi alpinişti români care aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleză, în acest sezon, sunt teferi şi urmează să fie evacuaţi din Tabăra 1, aflată la circa 6.000 m altitudine, acolo unde cei doi se află în prezent. Alex Găvan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte învecinat, se află de asemenea în siguranţă. Teofil Vlad, aflat de cealaltă parte a Muntelui Everest (pe Nord, în Tibet), este de asemenea în siguranţă, la 5.200 m altitudine (tabăra de bază tibetană). Zona nordică a fost mai puţin afectată de cutremur", se arată într-un comunicat Al Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă.

Cutremur în Nepal. Alex Găvan anunţă alte persoane dispărute


    Alex Găvan a povestit clipele de teroare prin care a trecut după cutremur foto: Twitter
Alex Găvan a povestit clipele de teroare prin care a trecut după cutremur foto: Twitter

La o zi distanţă, alpinistul Alex Găvan a mărturist pe reşeaua de socializare că totul este în regulă cu românii aflaţi în expediţie pe muntele afectat de avalanşă. "Dragi prieteni, în ciuda extrem de multelor solicitări de la voi cu privinţa la situaţia lui Zsolt Torok şi a lui Justin Ionescu, motivul tăcerii mele de până acum cu privinţa la ei este legat de lipsa confirmării (subliniez confirmării) acestei situaţii. Pur şi simplu nu puteam scrie ceva, iar apoi să fi existat riscul producerii unei suferinţe imense prin nechibzuinţă mea. În clipele imediat ulterioare încetării avalanşei ce a urmat marelui cutremur, efortul meu de căutare s-a îndreptat şi asupra lor, dar fără niciun rezultat. Aveam nişte bănuieli, aveam nişte frânturi de informaţii, aveam speranţa, dar nu confirmarea stării niciunuia dintre ei. În tabăra de bază la această oră există încă persoane dispărute. Acum pot afirmă cu bucurie că atât Zsolt cât şi Justin au fost evacuaţi cu elicopterul din Western Cwm, în tabăra de bază", a scris alpinistul pe contul lui personal de Facebook. 

Cutremur în Nepal. Bilanţul victimelor: 4.310 morţi

Un oficial guvernamental a declarat marţi că bilanţul victimelor a crescut la 4.310 morţi. Aproape 8.000 de persoane au fost rănite, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Laxmi Prasad Dhakal. Replicile au continuat în Nepal şi în zonele învecinate, iar mii de locuitori din Kathamandu şi-au petrecut cea de-a treia noapte sub cerul liber, temându-se să se întoarcă în locuinţe. Multe persoane din capitala Kathmandu au dormit în aer liber, în parcuri şi pe drumuri. Cutremurul a declanşat o avalanşă uriaşă care a îngropat parţial tabăra de bază în care se aflau numeroşi alpinişti străini şi ghizii lor nepalezi. Cel puţin 18 persoane au murit şi alte 60 au fost rănite, afirmă BBC, adăugând că multe altele sunt date dispărute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net