Copiii musulmani se autoflagelează în memoria nepotului lui Mahomed

Ultima actualizare:

    Copiii şiiţi comemorează martiriul lui Ali, nepotul Profetului Mahomed şi succesorul legitim al acestuiaFoto: AFP
Copiii şiiţi comemorează martiriul lui Ali, nepotul Profetului Mahomed şi succesorul legitim al acestuiaFoto: AFP

Musulmanii şiiţi comemorează în această perioadă a anului Ashura, ziua în care a murit Husayn, nepotul Profetului Mahomed, printr-un obicei sângeros. Copiii se lovesc cu săbii în cap, provocându-şi voluntar răni îngrozitoare.

Sărbătoarea Ashura are o importanţă fundamentală pentru şiiţi, majoritari în Iran şi în număr important în alte state precum Irak, India, Pakistan. Pentru ei, este ziua în care a murit Imamul Husayn în bătălia de la Karbala (10 octombrie 680).

Drept urmare, copiii se autoflagelează cu săbiile până la sânge, aşa cum se poate vedea în imaginile din galeria de mai jos. Ei sunt însoţiţi de mamele lor, îmbrăcate în negru. Tradiţia este legată de a zecea zi din prima luna a calendarului islamic. Asemenea scene sunt întâlnite în multe oraşe din Orientul Mijlociu, dar şi în alte comunităţi musulmane din toată lumea. În Marea Britanie, de exemplu, unde populaţia musulmană este în proporţie de 5%, tinerii se lovesc în piept până le dă sângele, scrie Daily Mail.

Şiiţi şi sunniţi

Profetul Mahomed nu a desemnat un urmaş atunci când a murit, în 632, astfel că musulmanii şi-au ales singuri câte un conducător. Şiiţii consideră că ginerele lui, Imamul Ali, este succesorul legitim al acestuia, iar regimul impus de el reprezintă calea adevărată în Islam. Sunniţii, în schimb, au aderat la grupul socrului Profetului Mahomed, Abu Bakr.

Diferenţele dintre cele două tabere s-au accentuat o dată cu trecerea timpului şi sunt vizibile în privinţa obiceiurilor, aşa cum este Ashura. Pentru sunniţi, care reprezintă aproape 90% din musulmanii din toată lumea, sărbătoarea aminteşte de Ieşirea din Egipt a evreilor conduşi de Moise şi este zi de post.

Bătălia de la Karbala este mai importantă pentru şiiţi, deoarece cu acel prilej au murit Husayn, nepotul lui Mahomed, alături de un grup de susţinători, într-o înfruntare cu forţele califului Yazid, conducătorul de facto al imperiului arab în 680.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 1391089070 jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net