Cine sunt românii care luptă pe frontul sirian împotriva ISIS VIDEO

Ultima actualizare:
Rubar este în prezent fără comandant, pierdut pe front în urma unei explozii
Rubar este în prezent fără comandant, pierdut pe front în urma unei explozii

„Adevărul” continuă azi seria de reportaje de pe frontul din Orientul Mijlociu şi vă prezintă povestea celor doi voluntari români care luptă pe frontul sirian împotriva Statului Islamic, alături de mişcările paramilitare kurde.

Faptul că mii de tineri occidentali au abandonat confortul şi siguranţa Europei ca să lupte în cel mai violent conflict armat modern nu mai surpinde pe nimeni. Presa occidentală a vorbit pe larg despre fenomenul recrutării tinerilor, bărbaţi şi femei deopotrivă, de către mişcările şi grupările care luptă pe frontul din Orientul Mijlociu. Însă ideea că doi tineri născuţi într-un cartier muncitoresc din Bucureşti, cu un trecut absolut normal şi liniştit. au ales să pună mâna pe arme şi să lupte contra Statului Islamic, cea mai violentă mişcare teroristă din istoria recentă, este un gest greu de înţeles pentru cei mai mulţi oameni, judecat şi apreciat deopotrivă de familie, prieteni şi cei apropiaţi. În ultimele luni, cei doi tineri români au înfruntat moartea alături de alţi voluntari străini şi au trăit o experienţa care, aşa cum au mărturisit, le va marca profund destinul.  

Români împotriva ISIS: Tânărul Armanchi, poreclit Dracula

Dracula sau tânărul Armanchi e un bucureştean în vârstă de 18 ani, venit să lupte în Siria la începutul acestui an. L-am întâlnit în tabără kurdă din nordul Irakului, chiar la graniţa cu Siria, în drumul său înapoi din prima linie. „Am părăsit România pe 18 februarie 2015. Am luat autocarul din Bucureşti până la München şi apoi avionul până în Suleimania. Odată ajuns, am plătit un şofer de taxi să ne treacă graniţa în Siria şi pe urmă am fost întâmpinaţi de YPG ( n.r. - Unităţile de Protecţie ale Poporului Kurd, organizaţie militară activă în Siria)". 

Tânărul Armanchi luptă împotriva ISIS
Tânărul Armanchi luptă împotriva ISIS

Români împotriva ISIS: Rubar, războinicul din Berceni


    Rubar este în prezent fără comandant, pierdut pe front în urma unei exploziiFoto Mircea Barbu/Adevarul
Rubar este în prezent fără comandant, pierdut pe front în urma unei exploziiFoto Mircea Barbu/Adevarul

Pe numele său real Ruben, bucureşteanul în vârstă de 25 de ani a fost pentru o scrurtă perioadă înrolat în Legiunea Străină, dar stilul cazon şi regulile stricte l-au determinat să abandoneze Legiunea în favoarea unei vieţi petrecute între Italia şi România. Originar din cartierul bucureştean Berceni, Rubar a părăsit România la o vârstă fragedă, pentru a se stabili alături de mama sa în Italia. În aceste zile, românul se află în prima linie a războiului împotriva ISIS, la mai puţin de trei kilometri de avamposturile jihadiştilor, departe de confortul Occidentului şi liniştea familiei.  Într-un sat abandonat din regiunea oraşului sirian Amuda, Rubar şi camarazii săi aşteaptă noi instrucţiuni cu privire la avansul grupei sale. Şi-au pierdut recent comandantul, când acesta a călcat pe o mină, şi acum îşi caută un lider, pentru a relua lupta. Rămaşi fără lider, românul şi cei câţiva străini au la dispoziţie câteva momente pentru a contempla motivele ce i-au determinat să se înroleze. „Am aflat cum să vin aici dintr-un articol scris de presa americană despre Jordan Matson ( n.r. - liderul informal al voluntarilor străini din Siria). Am venit din aceleaşi motive pentru care toată lumea e aici – ca să lupt împotriva Statului Islamic.” O combinaţie de altruism şi aventură, Rubar se simte împăcat cu decizia şi motivele pentru care se află în aceste zile în prima linie a conflictului sirian, departe de Bucureştiul natal. 

Excelentul reportaj integral pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net