Cine este românca Marcela Topor, noua Primă Doamnă a Cataloniei

Ultima actualizare:

    S-au cunoscut în 1993 şi s-au căsătorit la IaşiFoto: Guliver/Getty Images
S-au cunoscut în 1993 şi s-au căsătorit la IaşiFoto: Guliver/Getty Images

Discretă şi timidă! Aşa este prezentată de ziarul “El Periodico” Marcela Topor, noua Primă Doamnă a Cataloniei. Ea luptă alături de soţul său, Carles Puigdemont, pentru separarea regiunii de Spania.

Carles Puigdemont (53 de ani) a fost învestit duminică noapte ca preşedinte al regiunii Catalonia, care actualmente face parte integrantă din Spania. Soţia sa, cu 15 ani mai tânără, este jurnalista de origine română Marcela Topor (38 de ani). Ea nu numai că formează un cuplu cu liderul catalan, fost primar al oraşului Girona, ci îl şi sprijină în mandatul de a conduce regiunea spre separarea de Spania până cel mai târziu în 2017.

Marcela scrie pentru ziarul în limba engleză “Catalonia Today”. Scopul publicaţiei este de a prezenta realitatea catalană turiştilor şi străinilor rezidenţi în regiune. Românca ştie la perfecţie limba catalană pe care a învăţat-o de la soţul ei, dar şi el a învăţat româna de la ea. Marcela este o persoană prudentă şi cunoaşte dificultăţile vieţii de soţie de primar şi politician. 

Şi-a învăţat soţul limba română

La scurt timp după ce a fost desemnat preşedinte separatist, ziarele din Madrid l-au ironizat pe Puigdemont drept “Nicolae Ceauşescu al Cataloniei” din cauza provenienţei soţiei sale. Marcela Topor s-a născut în România, însă spune că a suferit din cauza neajunsurilor regimului comunist, pe vremea căruia “se făceau ore şi zile la cozi pentru aprovizionarea cu alimente”. Puigdemont şi Topor au două fiice, Margalida, de 8 ani, şi Maria, de 6 ani. 

Catalonia, o provincie de 7,5 milioane locuitori

“Trăiască Catalonia liberă!”, a spus Carles Puigdemont la învestitura sa ca preşedinte al regiunii de Parlamentul catalan, cu 70 de voturi pentru, 63 împotrivă şi două abţineri. Catalonia e o regiune din nord-estul Peninsulei Iberice, cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori şi capitala la Barcelona, în care este dominantă limba catalană. În prezent, are statutul de regiune autonomă a Spaniei, de care vrea să se separe, în ciuda opoziţiei ferme a Madridului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net