Cele mai spectaculoase fenomene ale naturii

Ultima actualizare:

Lumea în care trăim este minunată. În fiecare zi, dacă suntem atenţi în jurul nostru putem remarca mici minuni care se petrec chiar sub ochii noştri. Din când în când unora dintre noi li se întâmplă să fie martori la cele mai spectaculoase fenomene ale naturii.

Cele mai spectaculoase fenomene ale naturii – obişnuite în unele locuri ale lumii

Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale naturii este aurora polară. Aceasta este un feomen optic, obişnuit pentru trecătorii şi locuitorii zonelor aflete în apropierea celor doi poli ai Pământului. Aurora polară constă într-o strălucire deosebită ce poate fi observată pe cerul întunecat şi este un fenomen magnetic datorat interacţiunii vânturilor solare care intersectează câmpul magnetic al planetei. Fenomenul a fost obserat şi la polii altor planete cum ar fi Jupiter, Saturn, Marte şi Venus.

Atunci când este întâlnit în zona polului nord fenomenul mai poartă şi numele de “auroră boreală” iar cel din polul sud poartă numele de “auroră australă”. Poate fi observat în mod normal primăvara şi toamna.

Şi furtunile de nisip pot fi luate în calcul atunci când vorbim de cele mai spctaculoase fenomene ale naturii. Acestea sunt un destul de comune în regiunile aride ale globului unde vântul care suflă în rafale stârneşte praful şi nisipul şi-l ridică în aer, în suspensie, transportând cantităţi impresionante de sol, dintr-un loc într-altul.

Cele mai speculoase fenomene ale naturii care se întâmplă în afara pământului

Unul din cele mai spectaculoase fenomene ale naturii care nu se întâmplă pe pământ şi totuşi are un mare impact asupra umanităţii este eclipsa de soare. Eclipsa de soare se întâmplă atunci când Luna, se interpune între Pământ şi soare obturându-l. În cazul eclipselor totale, obturaţia este totală iar imagina soarelui este înlocuită de silueta întunecată a lunii.  Coroana Soarelui este totuşi mai strălucitoare astfel încât se vede ca un cerc de foc de jur împrejurul lunii. Ultimul fenomen de acest gen observat în România a avut loc la 11 august 1999 iar următoare eclipsă totală de soare va avea loc la 3 septembrie 2081. Eclipsele parţiale, adică cele în care discul lunii nu acoperă în întregime soarele sunt un pic mai uşor de întâlnit, ultima fiind vizibilă pe teritoriul ţării noastre la 20 martie anul acesta iar următoarea va putea fi observată peste 15 ani, la 1 iunie 2030.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net