În ce cred luteranii. Lucruri mai puţin ştiute despre această religie

Ultima actualizare:

    În ce cred luteranii: Adepţii acestei religii nu se roagă la icoaneFoto: Metropotam.ro
În ce cred luteranii: Adepţii acestei religii nu se roagă la icoaneFoto: Metropotam.ro

Luteranismul este o denominaţie creştină prezentă cu preponderenţă în Germania, Statele Unite şi, într-o mai mică măsură, şi în Europa de Est. Această credinţă a îmbrăţişat-o şi noul preşedinte al României, Klaus Iohannis. Mulţi s-au întrebat "în ce cred luteranii", iar răspunsul este simplu, în Isus Hristos, ca şi ortodocşii.

Numele luteranilor provine de la un om, Martin Luther, care a venit cu ideea Reformei. El a denunţat abuzurile preoţilor catolici şi a tradus Biblia în limba germană. În 1517, când preotul neamţ și-a fixat cele 95 de teze pe ușa unei biserici din Wittenberg (Germania) "cu scopul de a provoca adevărul", a început Reforma care a modificat, pentru secole, alianțele politice și religioase.

În ce cred luteranii: Cine a fost Martin Luther

Profesor la Universitatea din Wittenberg, Martin Luther a formulat o interpretare nouă a textelor biblice, a criticat dogmele și organizarea ierarhică a Bisericii Catolice, intoleranța acesteia și comerțul cu indulgențe. Cu alte cuvinte, în acele timpuri îţi cumpărai iertarea păcatelor cu bani.

În esență, reforma lui Luther consta în afirmarea „mântuirii prin credință“, nu prin practicarea ritualurilor bisericești, și în proclamarea autorității exclusive a textelor biblice. El a pledat împotriva autorității papale în afaceri de stat și, când a refuzat să retracteze, catolicii l-a exclus din biserică în anul 1520. Luther a fost prezentat uneori ca un apostol sau profet prin gura căruia a grăit Duhul Sfânt cum n-a mai făcut-o de la Sf. Apostol Pavel încoace, alteori ca un erou și ca o personalitate puternică, plină de calități geniale. S-a spus despre el că a fost un genial creator de sistem filosofic și religios, iar alteori a fost prezentat drept un rătăcit răufăcător, sau un psihopat, care a făcut din pasiunile lui un crez cu care a infectat omenirea întreagă.

În ce cred luteranii: Diferenţe între luterani şi ortodocşi

Luteranii nu acceptă suzeranitatea Papei, ca de altfel nici ortodocşii. Adepţii acestei religii cred că singura sursă a cultului creştin trebuie să fie Scriptura, pe când ortodocşii cred şi în Sfânta Tradiţie. Luteranii îşi ţin slujba în limba lor, nu în latină. La fel şi ortodocşii. Luteranii cred că trebuie să trăim prin muncă proprie şi fără păcat, mai degrabă decât să greşim şi să căutăm apoi iertarea. Ortodocşii cred că pot greşti, dar dacă se căiesc cu adevărat pot primi iertarea păcatelor. Luteranii s-au luptat şi încă se mai luptă pentru credinta lor cu catolicii, aşa cum au făcut şi ortodocşii. Adepţii religiei pe care a îmbrăţişat-o şi Klaus Iohannis nu cred în sfinţi, în moaşte, nu se roagă la icoane şi nu au preoţi, ci pastori aleşi în urma unui scrutin. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net