Câștigătoarea premiului Nobel pentru Pace, Malala Yousafzai s-a întors acasă în Pakistan

Ultima actualizare:

    Malala Yousafzai Foto Facebook
Malala Yousafzai Foto Facebook

Laureata premiului Nobel pentru pace, Malala Yousafzai, s-a întors acasă în orașul natal din Pakistan, pentru prima dată de la incidentul în care a fost împușcată de un taliban în 2012, susțin surse oficiale.

Malala (20 de ani) a ajuns cu elicopterul în orașul ei natal Mingora, aflat in Swat District, și s-a grăbit să ajungă direct la casa unde a copilărit. A anunțat, de asemenea, că dorește să viziteze și fosta sa școală, acolo unde va avea să-i cunoască pe o parte dintre elevii care sunt înscriși acolo. Malala Yousafzai a captat atenția publicului larg după ce un membru militant taliban a deschis focul armat asupra unui autobuz școlar în care se aflau ea și colegii acesteia, în anul 2012, după ce ea a promovat dreptul la educație al fetelor pakistaneze.

Vestea suprinzătoare a reîntoarcerii acesteia în Pakistan a ajuns imediat pe primele pagini, împărțind locuitorii de acolo în două tabere. Pe de o parte, localnicii o văd ca pe o eroină și sunt bucuroși de reîntoarcerea acesteia, iar pe de altă parte, mulți consideră ca aceasta este de fapt doar o instigatoare ce trebuie oprită.

Încă de la o vârstă fragedă, Malala a fost o militantă a dreptului la educație al fetelor pakistaneze, scriind în mediul online despre mecanismele intimidante pe care talibanii le practică în Swat Valley, în nordul țării.

În 2012, rafalele de gloanțe din atacul talibanilor au nimerit-o în cap și în gât, trimițând-o pe aceasta în stare critică la spital. Alți doi colegi de-ai ei au căzut victime.

Rănită sever, Malala a fost dusă de urgență cu elicopterul de la un spital la altul, unde într-un final, doctorii au pus-o sub comă indusă pentru a putea fi transportată în Marea Britanie. La mai mult de o săptămână după tragicul incident, aceasta a început să își revină treptat.

Malala a captat astfel atenția întregii lumi, iar Națiunile Unite au creat o campanie pentru educarea fetelor care poartă numele său: „ Eu sunt Malala.”

În anul 2014 a fost laureată la premiul Nobel pentru activitatea și implicarea ei în militarea pentru drepturile  copiilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net