Brexit, primele rezultate: 52% din voturi sunt pentru ieșirea din UE

Ultima actualizare:

    Cetățenii Marii Britanii s-au prezentat la vot pentru a decide dacă rămân sau nu in UEFoto: Getty
Cetățenii Marii Britanii s-au prezentat la vot pentru a decide dacă rămân sau nu in UEFoto: Getty

Aproape 47 de milioane de britanici au fost așteptați la urne, joi, 23 iunie, pentru a decide în cazul referendumului pentru rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Sondajele din ultimele săptămâni au dezvăluit o luptă strânsă între cei pro și cei contra ieșirii din comunitatea europeană.

UPDATE ora 8.00: Potrivit unui nou sondaj, citat de Digi24, 52% dintre britanici au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Rezultatele oficiale vor fi publicate în jurul orei 9.00 a României.

UPDATE ora 00.42: Un nou sondaj Ipsos Mori dă alte rezultate: 54% pro UE, 46% pro Brexit.

Fiecare dintre cele două tabere spera să-și atragă indecișii. Urnele s-au închis la ora locală 22:00 (00:00 ora României). Din primele rezultate neoficiale, 52% dintre votanți au decis ca Marea Britanie să rămână în blocul comunitar, în timp ce 48% au fost contra, conform sondajului YouGov.

Primele rezultate Brexit
Primele rezultate Brexit

Cetățenii Regatului Unit au ales în acest fel să nu pună țara într-un mare pericol financiar, dar au salvat astfel și Uniunea Europeană de la o posibilă prăbușire. Analiștii au luat pe toate părțile ambele variante, pro și contra, și au ajuns la concluzia că  Marea Britanie nu este pregătită financiar, nu are vreun sprijin real în ceea ce privește gestionarea comerțului și nici nu există vreo direcție strategică de înlocuire a unui membru UE precum Regatul Unit. 

BREXIT: Consecințe

Sondajele de opinie favorabile taberei europene au readus optimismul pe piețele financiare europene, iar lira sterlină și bursele au rămas stabile. Analiștii au avertizat că părăsirea spațiunui european ar fragiliza considerabil economia britanică, de asemenea, s-a vorbit și de dezintegrarea Regatului Unit al Marii Britanii, în cazul în care iese din familia UE.

De asemenea, în cazul în care britanicii ar fi votat ieșirea, o prăbușire masivă a lirei ar fi fost probabilă, mai mult decât devalorizarea din 1992. Se preconizează că în ziua următoare referendumului, vineri (24 iunie, lira fie se va prăbuși la cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, fie va crește la cel mai ridicat nivel din acest an, relatează profit.ro.

O depreciere de peste 20% a lirei ar aduce moneda britanică, în mod ironic, la nivelul de aproximativ 1 euro. După Brexit, fluxul capital s-ar inversa, mai ales în cei doi ani de incertitudini, în care Marea Britanie își va negocia ieșirea din Uniunea Europeană. 

În cazul BREXIT, britanicii și-au negociat ieșirea din UE în baza Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona. Termenul limită este de doi ani, termen ce ar putea fi extins cu consimțământul unanim al celorlalte 27 de state membre ale UE. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Louis fotografie aniversară la 6 ani jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net