Alegeri Grecia

Ultima actualizare:

    Alegeri Grecia. Formațiunea condusă de Alexis Tsipras a câștigat scrutinul organizat duminică, 20 septembriefoto: Guliver/Getty Images
Alegeri Grecia. Formațiunea condusă de Alexis Tsipras a câștigat scrutinul organizat duminică, 20 septembriefoto: Guliver/Getty Images

Alegeri Grecia. Partidul condus de fostul premier Alexis Tsipras a sărbătorit deja câștigarea alegerilor parlamentare din Grecia. Syriza, stânga radicală, a obținut un scor de 35,53%, după numărarea a 90% din buletinele de vot, informează AFP, citat de Hotnews. Asta înseamnă, pentru Tsipras, reconfirmarea ca premier, după ce a fost obligat să-și dea demisia în august. Tonul politicianului rebel și hotărât să pună capăt austerității dictate de creditori s-a schimbat însă radical. Liderul Syriza nu mai promite minuni, ci îndeamnă la multă muncă.

Liderul tânăr și rebel, care și-a numit fiul după idolul Che Guevara, pare să se fi cumințit, iar acest nou vot de încredere din partea poporului grec l-a responsabilizat pe Alexis Tsipras (41 de ani). Dacă în ianuarie, partidul său câștiga alegerile luptând împotriva austerității, după alegerile de duminică, 20 septembrie, tonul fostului și noului premier s-a schimbat radical. ”Ne așteaptă vremuri grele. Nu ne vom reveni printr-o minune, ci prin multă muncă”, le-a spus Tsipras susținătorilor săi, veniți să celebreze victoria în centrul Atenei.

Alegeri Grecia. Cine va forma guvernul

Chiar dacă a câștigat alegerile, scorul obținut nu-i va permite formațiunii conduse de Alexis Tsipras să formeze singură guvernul. Syriza și-a asigurat 145 din cele 300 de locuri din Parlamentul Greciei. Tsipras a anunțat deja că va forma o coaliție cu Grecii Independenți, partid de dreapta care a făcut parte și din vechea coaliție de guvernare.Principalul rival al lui Tsipras în alegerile de duminică, Vanghelis Meimarakis, și-a recunoscut rapid înfrângerea și l-a felicitat pe câștigător. Formațiunea condusă de Meimarakis va reprezenta principala forță de opoziție.

Alegeri Grecia. Tsipras promite că va lupta cu corupția din sistem

Cum politicile partidului câștigător al alegerilor sunt deja stabilite de acordul de creditare și presupun reducerea cheltuielilor și creșterea taxelor, Tsipras a luat la țintă corupția din sistem. "În Europa momentului, Grecia și poporul grec sunt sinonime cu rezistența și demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani. Am primit un mandat clar de a elimina corupția sistemică. Începând de mâine, vom lucra pentru rezolvarea acestor probleme. Syriza nu va fi intimidată", a promis fostul si viitorul premier al Greciei, potrivit Agerpres.

Alegeri Grecia. Ce îi așteaptă pe greci

Pricipala îngrijorare a grecilor în preajma alegerilor a fost pericolul ieșirii țării din zona euro și chiar din Unuiunea Europeană. Noul Guvern nu va avea timp de pierdut. Creditorii urmează să revizuiască progresul reformelor prevăzute în acordul de finanțare, iar Guvernul va trebui sa redacteze bugetul pe 2016, să reformeze sistemul de pensii, să crească o serie de taxe, inclusiv asupra fermierilor, să facă privatizări și să supravegheze un program de recapitalizare a băncilor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net