Groapa de gunoi din vârful muntelui, ilegală

Ultima actualizare:

    Locuitorii din zona montană a judeţului Suceava au reuşit să oprească una dintre cele mai aberante investiţii
Locuitorii din zona montană a judeţului Suceava au reuşit să oprească una dintre cele mai aberante investiţii

După mai bine de doi ani de scandaluri, autorităţile din Suceava trebuie să se recunoască învinse în lupta cu locuitorii dintr-una din cele mai frumoase zone din ţară. Groapa de gunoi care a fost construită în Pasul Mestecăniş este ilegală. Zeci de mii de români au fost revoltaţi de ideea de a construi o groapă de gunoi în vârf de munte.

Groapa de gunoi construită în vârf de munte în judeţul Suceava, pe Mestecăniş, la aproape 1.100 de metri altitudine, este ilegală. Curtea de Apel Cluj a admis recursul înaintat de sătenii din Valea Putnei şi Mestecăniş şi au dispus anularea Hotărârii de Consiliu Local a comunei Pojorâta, prin care 9 hectare de teren au fost trecute în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava. Este vorba de suprafaţa pe care s-a construit în proporţie de peste 95% depozitul ecologic de deşeuri de pe Mestecăniş, un proiect extrem de controversat, care a provocat reacţii intense nu doar din partea oamenilor care locuiesc în această zonă, dar şi din partea organizaţiilor de mediu. 

Decizia instanţei clujene este definitivă şi executorie, ceea ce înseamnă că tot proiectul de pe Mestecăniş s-a derulat ilegal. 

Aristide Maxim, apicultorul din Valea Putnei care a avut curajul să se pună în calea acestui proiect, contestându-l de la bun început, spune că este o victorie amară, una care trebuie să dea de gândit autorităţilor. „Sunt conştient că beneficiarul, Consiliul Judeţean Suceava, poate fi pus în situaţia de a returna banii luaţi de la Uniunea Europeană. Nu mă bucură deloc acest lucru, dar şi-au creat această problemă singuri, când ne-au tratat ca pe nişte nimicuri şi nu au respectat legislaţia. Ne doare că s-au cheltuit bani, dar vrem să fie o lecţie pentru întreaga Românie”, a arătat Aristide Maxim.

De partea cealaltă, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că aşteaptă motivarea instanţei pentru a şti ce se va întâmpla mai departe. 

Depozitul de la Pojorâta era programat să deservească zona de munte a judeţului, iar valoarea contractului este de 27,64 milioane de lei, fără TVA, bani pe care autorităţile sucevene ar putea fi nevoite să îi returneze către bugetul Uniunii Europene. 

Aici trebuiau depozitate 350.000 de tone de deșeuri

În 2014, Consiliul Judeţean Suceava s-a gândit să construiască o groapă de gunoi şi nu a găsit alt loc mai potrivit decât la o altitudine de 1.086 de metri, în Pasul Mestecăniş. Groapa de gunoi va aduna toate deşeurile menajere colectate din localităţile din zona montană a judeţului Suceava. Astfel, aproape 350.000 de tone de deşeuri urmau să fie depozitate chiar aproape de vârful trecătorii care face legătura între staţiunile Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net