Ziua de Crăciun a anului 1989 și blestemul lui Nicolae Ceaușescu

Ultima actualizare:

    Nicolea Ceaușescu (în stânga) nu bănuia în 1985, la prima sa întâlnire cu Mihail Gorbaciov, ce mari necazuri avea să-i aducă marele aliat din răsăritfoto: Fototeca online a comunismului românesc, cota: 1/1985
Nicolea Ceaușescu (în stânga) nu bănuia în 1985, la prima sa întâlnire cu Mihail Gorbaciov, ce mari necazuri avea să-i aducă marele aliat din răsăritfoto: Fototeca online a comunismului românesc, cota: 1/1985

Nicolae Ceaușescu, ultimul lider comunist al României, a fost – după cum bine se știe – executat în ziua de Crăciun a anului 1989. Legenda spune că, cu puțin timp înainte ca plutonul de execuție să-i închidă gura pentru totdeauna, ar fi rostit un blestem, atât la adresa românilor care „l-ar fi trădat”, cât și a foștilor săi parteneri externi.

Așa se face că dincolo de mit, istoria consemnează faptul că Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS) a dispărut tot într-o zi de Crăciun, de data asta a anului 1991. De peste un sfert de veac așadar, cea mai nocivă uniune de republici socialiste, care a influențat fundamental destinul Europei și al lumii întregi timp de peste 50 de ani, a răposat. Locul URSS a fost inițial preluat de Comunitatea Statelor Independente (CSI), care nu a rezistat nici ea prea mult timp, apoi de Rusia lui Vladimir Putin, cel care de mai bine de 16 ani încearcă și de multe ori și reușește, prin diverse mijloace, s-o impună ca o mare putere, deopotrivă, economică și militară.

Tot într-o zi de Crăciun „a murit” și fosta URSS

La 25 decembrie 1991 însă, într-o scurtă intervenție televizată, de doar douăsprezece minute, ultimul președinte sovietic își anunța propria demisie. Și o dată cu ea se statua și dezmembrarea URSS, fenomen care se petrecuse deja în ciuda eforturilor sale de a i se opune. Explicând că nu a putut accepta dezmembrarea țării, Mihail Gorbaciov, preciza că înțelege să demisioneze pașnic, adăugând că promite "o cooperare deplină", ​​pentru succesul Comunității Statelor Independente (CSI), formațiunea politică inventată pentru a înlocuit defuncta URSS.

"Dragi compatrioți, concetățeni. Din cauza situației care a apărut o dată cu formarea Comunității Statelor Independente, pun capăt prerogativelor ce revin funcției de președinte al URSS. Am apărat păstrarea integrității țării. Evenimentele au luat o altă turnură. Linia de stat dezmembrării și dislocarea țării a câștigat, iar eu nu pot accepta așa ceva", a sunat ultimul mesaj al celui din urmă președinte comunist rus. Anunțul lui Gorbaciov survenea la mai bine de trei săptămâni după ce un alt lider rus, Boris Elțîn, prelua practic puterea la Moscova, decizând scoaterea Rusiei din rândul URSS. O dată cu Rusia își declarau independența la aceeași dată, 8 decembrie 1991, Ucraina și Belarus.

Gorbaciov, ultimul președinte URSS, trăiește și azi

Gorbaciov, cel care a avut cu siguranță un cuvânt de spus în schimbarea regimurilor politice din Estul Europei la finele lui 1989, inclusiv în România, s-a întâlnit cu Nicolae Ceaușescu ultima dată la începutul lui decembrie 1989, la Moscova. Se spune că liderul d ela București i-ar fi cerut o nouă întrevedere lui Gorbaciov, la 9 ianuarie 1990. Replica acestuia ar fi rămas în amintirea celor care l-au însoțit pe Ceaușescu: ”Dacă vei mai trăi până atunci...”.Oricum ar fi însă, Mihail Gorbaciov e văzut și azi drept unul dintre oamenii care au marcat istoria secolului trecut, contribuind decisiv, cu sau fără știință prin perestroika sa, la căderea comunismului în Europa și în URSS. Deși apreciat pe plan extern, Gorbaciov – în martie va împlini 86 de ani – nu se va bucura niciodată de același respect în ochii rușilor. Lucru normal dacă ne gândim că istoria îl va reține drept ultimul președinte URSS, 1985 – 1991, și ultimul secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.    

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net