VIDEO Ei sunt cavalerii moderni. Duelurile din Evul Mediu s-au mutat în arenă

Ultima actualizare:

    Pasionaţii îşi arată priceperea în mânuirea spadei în diverse moduriFoto nytimes.com
Pasionaţii îşi arată priceperea în mânuirea spadei în diverse moduriFoto nytimes.com

Pasionaţii luptelor de sabie au reînviat o tradiţie europeană antică şi au readus-o la nivelul la care poate fi considerat un sport. Vorbim despre dueluri în care este folosită spada lungă şi ne reamintesc de înfruntările între cavaleri pe care le vedem în filmele inspirate din acea perioadă istorică.

Faţă de transpunerea clasică a unei confruntări între doi cavaleri, în prezent costumul de zale de oţel a fost înlocuit cu echipament modern de protecţie, mult mai uşor, ce permite o deplasare îmbunătăţită şi rapiditate în mişcări. Pădurile şi arenele medievale au fost înlocuite cu săli moderne, multe amplasate în hoteluri. Ceva s-a păstrat totuşi; spada lungă pentru două mâini, cu două tăişuri, având mâner cruciform, lungime ce poate atinge 1.8 metri şi o greutate de 1.5 kg.

Practicanţii reuşesc astfel să readucă la viaţă un obicei uitat din care a derivat scrima, un sport olimpic în care se folosesc trei tipuri de arme: floretă, spadă şi sabie. Pe lângă concursurile efective în care participanţii se duelează, aceştia pot participa şi la cursuri de specializare, în care din manuale vechi de câteva sute de ani pot învăţa diverse tehnici de luptă, potrivit www.nytimes.com.

Concurenţii se duelează în competiţii organizate
Concurenţii se duelează în competiţii organizate
image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net