Ucraina, din nou la un pas de război. Mai mulţi morţi în urma confruntărilor dintre armată şi militanţii proruşi

Ultima actualizare:

    Militanţi proruşi în spatele unei baricade din oraşul Slaviansk. (Foto: Reuters)
Militanţi proruşi în spatele unei baricade din oraşul Slaviansk. (Foto: Reuters)

O operaţiune "antiteroristă" a fost lansată în oraşul ucrainean Slaviansk, din Doneţk, împotriva militanţilor proruşi care ocupă sedii ale serviciilor de securitate, a anunţat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov.

UPDATE Preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a ordonat o operaţiune de amploare împotriva militanţilor proruşi din estul Ucrainei, relatează AFP.

"S-a vărsat sânge în războiul pe care Rusia îl poartă pe teritoriul Ucrainei", a spus Turcinov.

"Am ordonat lansarea unei operaţiuni de mare amploare" în estul ţării, a adăugat preşedintele Ucrainei.

Forţele speciale ucrainene au intervenit încă de duminică dimineaţă împotriva unor militanţi proruşi care ocupau instituţii din estul Ucrainei, operaţiunea soldându-se cu morţi şi răniţi de ambele părţi.

"Agresorul nu încetează şi continuă să organizeze violenţe în estul ţării. Nu vom lăsa Rusia să repete scenariul din Crimeea în regiunile din estul ţării", a subliniat Turcinov.

"Toţi cei care susţin agresorii vor fi traşi la răspundere", a insistat preşedintele.

Turcinov a reiterat oferta de amnistiere a agresorilor care depun armele până luni dimineaţă.

UPDATE Ambasador american: Atacurile poate semnele Moscovei. Atacurile grupurilor proruse în oraşele din estul Ucrainei poartă "semnele implicării Moscovei", apreciază Samantha Power, ambasadorul american la Naţiunile Unite, ameninţând cu noi sancţiuni, informează AFP.

"Atacurile poartă toate semnele evenimentelor pe care le-am văzut în Crimeea, sunt profesioniste, sunt coordonate. În fiecare din cele şase-şapte oraşe, forţele proruse fac exact acelaşi lucru", a subliniat Power.

"Fără niciun dubiu, este vorba de semnele implicării Moscovei", a spus ambasadorul american.

Grupuri proruse ocupă sediile unor instituţii din oraşele ucrainene Slaviansk, Doneţk, Harkiv şi Lugansk.

UPDATE Avion rus în apropierea graniţelor României. Un avion rus de recunoaştere a survolat Marea Neagră, în apropierea spaţiului aerian al României, Bulgariei şi Turciei. Forţele aeriene turce au trimis patru avioane de vânătoare F-16 pentru interceptarea aparatului rus, care s-a îndepărtat fără incidente, informează ziarul Hurriyet.

UPDATE UE somează Rusia şi Ucraina. Uniunea Europeană somează Kievul şi Moscova să evite escaladarea situaţiei în regiunile din estul Ucrainei, unde se înregistrează confruntări între miliţii proruse şi serviciile de securitate.

Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, s-a declarat "foarte preocupată de acţiunile unor indivizi înarmaţi şi ale grupurilor separatiste în oraşe din estul Ucrainei".

"Cerem încă o dată Rusiei să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, să retragă trupele staţionate la frontiere şi să înceteze orice operaţiune vizând destabilizarea Ucrainei", a subliniat Ashton.

Oficialul UE a îndemnat şi autorităţile ucrainene să continue atitudinea de reţinere în operaţiunile pentru restabilirea ordinii.

Catherine Ashton a exprimat speranţa că reuniunea programată pe 17 aprilie, la Geneva, între reprezentanţii UE, SUA, Ucrainei şi Rusiei va permite stabilizarea situaţiei.

Intervenţia forţelor speciale ucrainene s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi, conform Mediafax. Un agent ucrainean a fost omorât, iar alţi cinci răniţi. În schimb, numărul victimelor din rândul separatiştilor nu este cunoscut.

Un agent al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a fost omorât, iar alţi cinci membri ai forţelor de ordine au fost răniţi. În rândul separatiştilor, există un număr necunoscut de victime", a precizat Avakov, citat de AFP.

"La operaţiune participă unităţi ale forţelor speciale. Locuitorii sunt rugaţi să nu iasă din case şi să stea departe de ferestre", a adăugat ministrul de Interne.

Militanţi proruşi ocupă de sâmbătă sediul serviciilor de securitate şi un comisariat de poliţie din oraşul ucrainean Slaviansk (est).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net