Papa Francisc, declaraţie-şoc: "Big Bang-ul e adevărat, Dumnezeu nu e..."

Ultima actualizare:

    Papa FranciscFoto: Getty
Papa FranciscFoto: Getty

Papa Francisc a declarat că teoria evoluţiei speciilor şi Bing Bang-ul sunt adevărate, iar Dumnezeu nu e un "magician cu o baghetă", conform independent.co.uk.

Suveranul Pontif a făcut declaraţiile în timpul unui discurs susţinut la Academia Pontificată de Ştiinţe.

El a explicat că cele două teorii ştiinţifice nu sunt incompatibile cu existenţa unui creator, ba chiar, ele cer existenţa unuia, mai notează jurnaliştii de la independent.co.uk.

"Când citim despre creaţie în «Facerea», întâmpinăm riscul de a ni-l imagina pe Dumnezeu ca fiind un magician cu o baghetă, capabil să facă totul. Dar lucrurile nu stau aşa. El a creat oamenii şi i-a lăsat să se dezvolte potrivit legilor interne pe care el le-a atribuit fiecăruia, pentru ca fiecare să ajungă la desăvârşire. Big Bang-ul, pe care astăzi îl considerăm a sta la originea lumii, nu contrazice intervenţia creatorului divin, ci, mai degrabă, o cere. Evoluţia în cadrul naturii nu este incompatibilă cu noţiunea de creaţie, pentru că evoluţia are nevoie de crearea unor fiinţe care să evolueze", a spus suveranul pontif.

Biserica Catolică a avut de multă vreme reputaţia unei instituţii care se opune ştiinţei, unul dintre cele mai faimoase episoade fiind forţarea lui Galileo Galilei de a-şi retrage teoria considerată "eretică", potrivit căreia Pământul se învârte în jurul Soarelui.

Comentariile suveranului pontif sunt în concordanţă cu abordarea progresistă a papei Pius al XII-lea, care a arătat deschidere faţă de teoria evoluţiei speciilor şi a îmbrăţişat teoria Big Bang-ului.

În 1996, Ioan Paul al II-lea a făcut încă un pas şi a afirmat că evoluţia "este mai mult decât o ipoteză", este "un fapt dovedit".

Însă papa Benedict al XVI-lea şi consilierii săi apropiaţi au susţinut ideea că designul inteligent stă la baza evoluţiei - ideea că doar selecţia naturală nu este suficientă pentru a oferi o explicaţie pentru complexitatea lumii. În 2005, cardinalul Schoenborn, apropiat al fostului papă, a scris un articol în care a spus că "evoluţia în sensul unor strămoşi comuni ar putea fi adevărată, dar evoluţia în sensul neo-Darwinian - un proces neghidat, neplanificat - nu este adevărată".

image
image
image
image
image
image
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net