A început duelul brazilor de Crăciun

Ultima actualizare:

    Centrul Rockefeller, New YorkFotografii: EPA/ Guliver/ Getty Images
Centrul Rockefeller, New YorkFotografii: EPA/ Guliver/ Getty Images

O, brad frumos, cu cetina tot verde! Sărbătorile de iarnă schimbă faţa marilor oraşe care se întrec în parcuri tematice de Crăciun, decorate cu cele mai vii culori şi luminiţe. Ca în fiecare an, brazii din New York, Berlin, Milano şi Vatican se află în topul preferinţelor turiştilor. Statistic, în 2016, peste 20 de milioane de turişti şi-au părăsit ţările de origine pentru a vizita aceste târguri hibernale.

Târgurile de Crăciun din toată lumea şi-au deschis porţile la finele lui noiembrie şi vor trage cortina imediat după 31 decembrie. Mii de luminiţe, artificii şi decoraţiuni sclipitoare au invadat pieţele marilor oraşe. Însă în centrul atenţiei tuturor este bradul de Crăciun. Ce credeţi că au în comun New York şi Berlin de mai bine de 40 de ani? Bradul de la Poarta Brandenburg şi cel de la Centrul Rockefeller vin din aceeaşi ţară: Norvegia.

Spiritul sărbătorilor a invadat oraşele

Pomul american are 23 de metri înălţime şi fratele lui berlinez, 25 de metri. Gigantul din acest an este în mod incontestabil bradul din Dortmund, Germania, care are 46 de metri şi în vârful lui tronează un îngeraş de patru metri.

simeon stalpnicul png

La Beirut, a fost inaugurat cu mare fast bradul de Crăciun, la 10 decembrie. Inaugurarea din Liban a avut loc la scurt timp după recunoaşterea de către Donald Trump a Ierusalimului ca  viitoarea capitală a Israelului. La decorarea lui au participat mai mulţi designeri britanici şi italieni. Şi în piaţa Trafalgar, din Londra, s-a luminat bradul la exact 70 de ani de când a fost donat de către Norvegia. Recordul din acest an la capitolul luminiţe îl deţine bradul din Milano, care are peste 70.000 de LED-uri. Bradul care va întâlni cele mai multe vedete internaţionale în noaptea dintre ani va fi iar cel din New York. Sub el vor cânta Mariah Carey, Bruce Springsteen, Goo Goo Dolls, şi posibil Leona Lewis, şi Beyoncé. La 7 decembrie, s-au aprins luminiţele şi la Vatican. Bradul a fost adus în Cetatea Sfântă din oraşul polonez Elk şi domină imperial piaţa Sfântul Petru. Capitala Spaniei, Madrid a preferat varianta unui „brad alegoric” alcătuit din 18.000 de luminiţe. Bradul se află în piaţa Porta del Sol şi din 8 decembrie a devenit un fel de loc de pelerinaj pentru toţi turiştii care se înghesuie să îşi facă o poză cu el. În acest an designerii americani au montat în bradul de la centrul Rockefeller 45.000 de LED-uri şi steaua din vârf este realizată din cristale Swarovski şi are un diametru de 3 metri.

simeon stalpnicul png

Cristalele nu lipsesc nici din bradul din Milano şi la Beirut, designerii au optat pentru o beteală aurită lungă de 100 de metri.

Istoria bradului de Crăciun

  • brazii erau aduşi în case şi împodobiţi încă din perioada paleocreştină;
  • primul brad decorat a fost în Riga, Letonia, în anul 1510;
  • prima ilustraţie reprezentând un brad de Crăciun provine din Germania şi e datată 1531;
  • în secolul XVI, germanii decorau în casă şi alţi copaci precum cireşii, pe care îi ţineau în ghiveci;
  • primele luminiţe prinse în pomul de Crăciun datează din secolul XVII;
  • asistentul lui Thomas Edison, Edward Johnson, a fost cu ideea de a pune în brad becuri în 1882 şi în 1890 beculeţele de pom au intrat în comerţ;
  • 1900 este anul în care magazine din întreaga lume au început să vândă decoraţiuni pentru brazi;
  • anterior acestei date, copiii vopseau nuci, mere şi gutui şi le atârnau de crenguţele pomului.
image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net