FOTO: Papa Francisc despre Europa: „Prea multă durere și prea mulți morți pe acest continent!”

Ultima actualizare:

    Papa Francisc a vorbit marți în fața Parlamentului Europeanfoto: AFP
Papa Francisc a vorbit marți în fața Parlamentului Europeanfoto: AFP

Aflat, marți, într-o vizită de patru ore la Strasbourg, unde a vorbit în fața Parlamentului European și al Consiliului Europei, Papa Francisc a comparat Europa cu o „bunică slăbită”, a denunţat individualismul şi consumatorismul, lipsa de solidaritate și birocraţia, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Vizita, în cursul căreia Papa a cerut Europei să îşi consolideze poziţia în faţa crizei şi a viziunilor naţionaliste, nu a inclus nici o baie de mulţime sau ieşiri în public.

Credincioșii au putut urmări, însă, vizita Papei pe două ecrane gigantice instalate în catedrala din Strasbourg. Un spaţiu securizat a fost de asemenea amenajat în faţa Consiliului Europei.

Ultima vizită a unui Papă în aceste instituţii datează din 1988 şi a fost făcută de Ioan Paul al II-lea cu puţin timp înainte de căderea Zidului Berlinului.

A sugerat extinderea către Balcani

În discursul său în fața Parlamentului European, Papa Francisc a comparat Europa cu o „bunică slăbită, care nu mai este fecundă și vie”, cerându-i să devină o „referinţă pentru umanitate” şi să primească şi să ajute imigranţii care vin pe coastele sale.

„A venit momentul să abandonăm ideea unei Europe înspăimântate şi repliate înspre ea însăşi”, care să fie „un punct de referinţă preţios pentru toată umanitatea”, a afirmat el.

Potrivit Papei, Europa trebuie să pună în aplicare „legi care ştiu în acelaşi timp să protejeze drepturile cetăţenilor europeni şi să garanteze primirea imigranţilor”.

Francisc a încurajat, de asemenea, o extindere, în special către Balcani, „care au suferit foarte mult din cauza conflictelor trecute”.

Papa a denunţat, de asemenea, individualismul şi consumatorismul, lipsa de solidaritate, birocraţia, care reduc bărbaţii şi femeile la „zalele unui angrenaj care îi tratează ca obiecte de consum”.

Parlamentarii europeni, foarte atenți la discursul Papei

Într-o condamnare indirectă a avortului şi eutanasiei, el a citat „cazul unor persoane în fază terminală, bătrâni abandonaţi şi lăsaţi fără îngrijire, copii care sunt ucişi în pântec de mamele lor”.

Totodată, Papa Francisc a avertizat Europa cu privire la „tensiunile care nu încetează”, pe un continent care „revine cu uşurinţă la tentaţiile de altădată”.

„Din nefericire, pacea este afectată prea des” în lume „şi în Europa, unde tensiunile nu încetează”, a afirmat Papa, într-o aluzie la conflictul ucrainean, pe care nu l-a menţionat explicit.

„Câtă durere şi câţi morţi pe acest continent, care aspiră la pace, dar revine cu uşurinţă la tentaţiile de altădată”, a adăugat el.

Papa a evocat, de asemenea, „alte forme de conflict, precum terorismul religios şi internaţional care întreţin un dispreţ profund pentru viaţa umană şi care doboară fără discernământ victime nevinovate”.

Acest terorism este „foarte des alimentat de traficul de arme”, a subliniat el în faţa reprezentanţilor Consiliului Europei, o organizaţie distinctă de Uniunea Europeană, care are 47 de state membre, inclusiv Turcia şi Rusia.

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net